Ealek ma rację. Split by sie przydał. Juz tłumaczę dlaczego. Pracuję w dużym korpo, mam bardzo dużo znajowych, a że inwestuję/spekuluję na GPW od prawie 30 lat, z dobrym skutkiem, to zachęcam i pomagam w inwestowaniu wielu znajomym i rodzinie. Mam dostęp po kont maklerskich najbliższych osób, ale wielu osobom z firmy po prostu rekomenduję niektóre spółki przy kawie w kuchni. I jakie słyszę głosy, szczegółnie wśród młodych ludzi, któzy zaczynają przygodę z giełd? - Oni czasami zaczynają inwestowania na giełdzie od kilku/kilkunastu tysięcy złotych. jestem pewien, ze w skali kraju są tysiące modych ludzi, którzy kupuja inne akcje niż LPP, bo nie stac ich na jedną akcję LPP. Nawet jak mają te 20-30 tysięcy, to wola kupić za wszystko inne akcję, niż 1 akcje LPP. Poza tym, to naprawdę psychologicznie dla nich nieatrakcyjne - zacząć inwestowanei na giełdzie od kupna jednej akcji. Wiem, że to nie do końca racjonalne, ale ludzie tak myślą. Uważąm, ze popyta na akcje LPP byłby większy, a przez to byłaby wyższa kapitalizacja, gdyby akcji było więcej i byłyby tańsze. To oczywiście nie jest decydujący o wzrostach czynnik, ale myślę, że na pewno pomogłoby kursowi...