Witam wszystkich!
Na wstępie przepraszam za to, że nie skomentowałem piątkowej sesji na Maximusie, lecz mój czas pochłonęła kampania wyborcza pewnej osoby, której z resztą byłem szefem. Dziś weryfikacja moich staran... Ale do rzeczy.
Maximus dotarł do decydującego wsparcia na 0,42. Jego znaczenie widać na wykresie poniżej. Patrząc na wolumen można uznać, że korekta się zakończyła. Jest on zdecydowanie niski, a wystarczy spojrzeć na środową sesję - (zdecydowaną cześć wolumenu wyrobił popyt). Myślę, że teraz będziemy kontynuować średnioterminowy trend wzrostowy, a 0,42/0,43 jako wsparcie jest idealnym miejscem do zakupu.
Technicznie znajdujemy się ponad średnią 20 sesyjną, która nadaje charakteru wsparcia poziomom 0,42/43. Na poziomie 0,44 przebiega średnia 30 sesyjna, co widać na wykresie. Poziom ten nie jest w jakiś wyjątkowy sposób "zaminowany" przez podaż, a więc popyt z powodzeniem winien go przebić na najbliższych sesjach. Średnia 45 sesyjna jako opór znajduje się na poziomie 0,49.
RSI jest neutralne, a więc nic nie wskazuje na to, aby podaż była wyjątkowo silna. W mojej opinii popyt winien teraz zebrać siły na atak na opór 0,48.
http://img20.imageshack.us/img20/3122/maxd5.png
Na wykresie widać znaczenie średnich kroczących: fioletowa to 30 sesyjna, pozostałe błękitne to 20 i 45 sesyjne.
Pozdrawiam!