Stopy procentowe wzrosły, to prawda. Trzeba się jednak zastanowić, czy warto przechodzić na CHF. Ryzyko takiej operacji może być większe niż zwiększenie stóp procentowych. Dochodzi przecież ryzyko kursowe, które przy zwiększeniu kursu CHF o np. 0,30 gr może się wiązać z dużo większymi stratami. Trzeba wciąż monitorować to, co dzieje się z walutą.
Jeśli chodzi o moją opinię, to kredyty w walutach są dla osób, które nie boją się ryzyka. Jeśli nie, to szkoda nerwów. Kredyt w PLN daje jakąś pewność tego, że kredyt faktycznie się spłaca, co w przypadku dużego zwiększenia kursu CHF może doprowadzić do sytuacji odwrotnej.
A jeśli już na CHF, to w momencie, kiedy kurs jest wysoki, bo wtedy większa szansa, że kurs spadnie. Aktualnie kurs spada, chociaż może spadać nadal. Nie jestem w stanie określić, czy będzie wzrost, czy spadek, więc trudno mi jednoznacznie powiedzieć, czy przewalutowanie byłoby racjonalne.
I podkreślę jeszcze raz. Decyzja należy tylko do Ciebie. Proponuję najpierw poczytać o walutach i kursach, sprawdzić, jaką stopę procentową wymyśli bank, a potem podjąć decyzję.
Pozdrawiam