Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Plany Photona

Tez nie jestem Balcerkiem :) ale moge sie podzielic tym co wiem.
Dlaczego spadamy.
Sytuacja wyglada tak ze w raporcie za ostatni kwartal widnieje strata 7mln zl. Wyglada to na pierwszy rzut oka tak jakby firma zamiast zarobic to stracila pieniadze.

Jednak jesli sie wglebic w raport to widzimy iz firma przeznaczyla na inwestycje wlasnie ponad 100 mln. Poniewaz do konca roku UE dawala doplaty do energii elektrycznej PHOTON postanowil wybudowac 4 wlasnie elektrownie (zamiast 3).
Zdecydowali sie wszystkie zarobione pieniadze w tym kwartale przeznaczyc na budowe wlasnego portfollio. Jest to rzecz jaknajbardziej pozytywna. Dzieki rozwijaniu swojego portfolio powiekszyli swoj kapital a dodtakowo zapewnili sobie staly dochod pieniezny.
Jednak dla zwyklego szaraka z bankiera Zysk netto na minusie jest jednoznaczy z tym ze w firmie cos sie zle dzieje. Ludzie zaczeli panikowac i wysprzedawac akcje.

Poniewaz NC jest malo plynny nie bylo wiele zlecen kupna a za to wiele zlecen sprzedazy i stad takie spore spadki.

Wracajac do wyznacznikow C/Z... jest tutaj nie miarodajny gdyz firma photon nie tylko zajmuje sie developerka elektrowni slonecznych ale takze rozwija swoja wlasna siec elektrowni dzieki ktorym beda regularnie sprzedawac prad. Skutkuje to tym ze zyski z deweloperki wydaja na rozwoj kapitalu wlasnego stad ten minus.

Jak dla mnie raport jest jak nabjardziej na plus. A obecna sytuacja wydaje mi sie conajmniej nielogiczna. Z drugiej strony moze to i lepiej ze czesc leszczy sie wyploszyla, tylko czekac az ktos wiekszy zwietrzy interes i kupi spory pakiet, a te same leszcze co wlasnie uciekaja to wroca w okolicach 7zl

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PHOENIX -6,67% 0,14 2014-01-13 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.