Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Photon nie ma szans na realizację tegorocznych prognoz!!!!!

Wszystko ok, ale ukrywasz albo nie wiesz o najważniejszym::

pyt: Co to TCI w tym przypadku?

odp: różnica pomiędzy kosztem budowy elektrowni dla Photona a wyceną rynkową. Firma leasingowa płaci cenę rynkową(TCI), a Photon zarabia na dopłatach, ale płaci raty leasingowe(Wg ceny rynkowej!!!!) + koszty utrzymania -(w ostatnim roku zima była ostra i w samym pierwszym kwartale musieli ponieść koszty na poziomie 2% wartości elektrowni, jedynej notabene dotychczas w portfelu.

pyt: co to oznacza?

odp: że Photon większość zarobku będzie miał już za sobą. Cena rynkowa oznacza w tym przypadku cenę aktywa jaką można uzyskać sprzedając je na rynku (prościej nie potrafię :))))) a to oznacza,że ta cena podlega prawidłom rynkowym i korzyści z niej osiągane nie przekraczają warunków rynkowych

pyt: no i co z tego?

odp: ano to,że TCI będzie w dużym stopniu zdyskontowanym zyskiem z dopłat na dzień 0. a jedyne czym Photon się zajmie to utrzymywanie tych elektrowni, a to kosztuje. I ten koszt + raty leasingowe + ubezpieczenie pozwolą Photonowi na uzyskiwanie zysków, ale nie mówcie mi proszę,że będą to zyski na poziomie połowy dopłat, bo takie nie będą. Abstrahując od tego,że w żadnym waszym wyliczeniu nie spotkałem się z uwzględnieniem podatku od zysków a to już naprawdę żenujące...

I proszę mi nie zarzucać,że chcę kupić, bo akurat z podażą na tym papierze to nie ma problemu. A podaż od was, sądząc po waszym profesjonalizmie, nie byłaby chyba duża (abstrahując od "inwestorów" bogatych z domu) :)

p.s. wiecie,że elektrownia zwraca się przy obecnych cenach w 8 lat, a nie w 4-5 jak to było dotychczas? no i trzeba mieć na to gotówkę. Jeśli się leasinguje okres ten przedłuża się o 4lata. Za 12 lat Photon będzie bogatą firmą. Boje się tylko,że przełom technologiczny może sprawić,że te wszystkie elektrownie zostaną przebudowane za 2-3lata . :)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PHOENIX -6,67% 0,12 2014-01-13 16:49:21
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.