Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Photon Info. Czyli jutro rozbijamy 10 pln

Dnia 2010-03-12 o godz. 18:19 ~max napisał(a):
> Mam 4 pytania odnośnie projektów PHOTONA:
1.Dlaczego część
> z nich jest opatrzona dopiskiem 4 kw.2009r. tzn.zaległe???
> 2.Które projekty PHO robi dla siebie a które dla klientów.
> 3.Które robi w całości a które w kooperacji (w przybliżeniu
> w jakim udziale).
4.Dlaczego nie ma w tych projektach
> miejsc poza czechami
(wnioskuję na podstawie nazwy), PHO
> mówił o ekspansji w tym roku na inne rynki.

Mam trochę PHO
> ale wciąż za mało wiedzy no i nie znam angielskiego.
Jeśli
> można proszę o linki do odpowiedzi na te pytania.

1. Przeszłe projekty nadal pozostają pod nadzorem Photona.Photon pobiera opłaty za nadzór techniczny poprzez swoją spółkę Photon Management. Ponosi też koszty z tym związane. Dodatkowo jedna z elektrowni jest ich a 2 z nich sa w fazie testów, tzn, działają, ale nadal optymalizowana jest ich wydajność.
2.Z zapowiedzianyc projektów Photon będzie robił dla siebie projekt w Komorovicach oraz w Breclav razem 6.35MW. Łącznie z posiadaną elektrownią moc własnych instalacji wyniesie ponad 7MW i wydajność ok 7000MWh czyli około 12mln dochodu rocznego z samych dopłat przez kolejne 20 lat. Koszt utrzymania i ubezpieczenia tych elektrowni to około 1-2mln zł rocznie. Chciałbym,żeby tych elektrowni było więcej, ale pozostałe nie są potwierdzone. Mam na myśli to,że Photon nie jest właścicielem działek w tych miejscowościach.
3.Photon robi elektrownie pod klucz zawsze w całości sam.Oczywiście korzysta z podwykonawców od prostej roboty, ale jest obecny na każdym etapie prac począwszy od projektu, uzgodnień poprzez ubezpieczenie,finansowanie i zarządzanie elektrownią
4. Są to projekty już uzgodnione na dzień dzisiejszy. Brakuje umowy i podpisu. Już za miesiąc, dwa dowiemy się o planach ekspansji i jak będzie ona przebiegać. Prawdopodobnie założenie spółki w kraju docelowym i oferowanie zerokiej gamy usług. Mogę zagwarantować,że po zarejestrowaniu spółki Photone Energy Italy (przykładowo) nie będziemy czekać na pierwszy kontrakt dłużej niż 2 tygodnie. Photon w każdym razie nigdy nie będzie podwykonawcą, bo w tej branży podwykonawstwo jest tak samo rentowne jak w innych.

Trudno o linki do tych informacji. Wiele dowies się z dokumentu informacyjnego, strony firmy, która jest w jez. polskim i paru prezentacji,które są również w naszym języku.
Mam nadzieję,że mogłem pomóc. Pozdrawiam

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PHOENIX -6,67% 0,14 2014-01-13 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.