@m3llo czytałem ten artykuł i zastanawiam się jak przekaz w nim zawarty koresponduje z polityką inwestycyjną w nowe moce produkcyjne w Europie, realizowaną przez przedstawicieli tej branży - była o tym mowa na ostatnim czacie z wice PCC Exol.
Ponadto inwestycje w moce produkcyjne są finansowane kapitałem dłużnym pożyczanym na lata - patrz obligacje czy kredyty inwestycyjne. I chętnych wierzycieli nie brakuje - ostatnie nadsubskrybcje zapisów na obligacje (z najniższymi możliwymi kuponami) to pokazują. Co prawda zobaczymy jeszcze jak zakończą się zapisy na najnowsze obligacje PCC Exol.
Tymczasem podobny manifest do władz krajowych wystosowała właśnie branża budowlana, która mówi wprost, że posiadane przez nią obecnie zasoby nie dają nawet cienia złudzenia, że wraz z napływem tak znaczących środków z KPO czy innych funduszy europejskich w kolejnych latach i przewidzianym zakresie prac do wykonania w infrastrukturze, energetyce itd. uda się to wszystko zrobić. Czy rynek dalej będzie wpuszczał firmy spoza Europy, Polski czy wzorem innych rynków europejskich wprowadzimy jakąś ochronę rodzimych przedsiębiorców?
Exol wprowadził surfaktanty jako dodatki do cementu bo wie, że jeżeli zakładany scenariusz się zrealizuje to kolejne kilka lat to będzie w Polsce jeden wielki plac budowy.
A co do Taleba to mam kilka jego pozycji i to on mawiał. że im bardziej wykształcona osoba tym bardziej podatna na propagandę i dezinformację. Ponadto skupiał się na zagadnieniach prawdopodobieństwa, niepewności i przypadkowości. Jedna z jego pozycji pt. "Na własne ryzyko. Ukryte asymetrie w codziennym życiu" pokazuje jak akceptacja odpowiedzialności za własne ryzyko stanowi atrybut ludzi odnoszących sukcesy w życiu.