Nie jestem nawet w najmniejszym stopniu żadnym guru. Rzadko umiem przytrzymać akcje więcej niz 100 % zysku, choć biję benchmark ponadprzeciętnie a wynika to ze stalowych moich zasad i rachunku p-stwa, że pieniądze zarobione po takim wzroście należy zreinwestować w inną spółke, która tyle jeszcze nie urosła. Na runicomie zarobiłem cos około 300 % przy czym istnieje skończone p-stwo, ze tenże przebije i 2 zl. (potem i tak tąpnie na grosze) Na kilku spółkach z wig20 zarobiłem jeszcze więcej, ale to dlatego, że zapakowany byłem jesienią 2008 roku np w kghm. Pisałem o tym na forum gazety, i strzeliłem na pałe w riposcie komuś, że za dwa lata sprzedam po 200 zł (no trochę może wiedziałem jak to bywało na rio-tinto). W każdym razie sprzedałem po 194 zł (917 % zysku) za 2 lata i kilka m-cy, Mam zawsze taka część z lat wcześniejszych, której nigdy nie sprzedam ze starego rachunku, gdzie fifo mnie nie obowiązuję gdyz z sentymentu tam akcji również nie kupie by moc podziwiać przedpotopowe czasy. Pisze to by wyjaśnić, ze nie istnieje żaden guru i akcyjni -nie hazardzisci, zeby nie wiem co zawsze z czasem zarobia. Nie każdy zaś przebije benchmark. O obecnej bessie pisałem od wiosny, ze idzie i zaczęła się na NC jesienią 2010 roku. Jak sie okazało miałem rację, ale nadal nie znam poziomu jej dna i czy juz czasem nie było. Zakładałem, że będzie słaba i dno to okolice 45 pkt. Jak doszlismy do 41 to szacowałem przebicie dna z 2009 roku, ta się jednak póki co nie stało. Obecnie prognozuję odbicie na NC i okazję do powolnego wyrzucania wyskakujących śmieciuchów ponad medianę. Czy chcecie czy nie, ze 20 % spółek tu upadnie, gdyż bez emisji nie są w stanie przetrwać. Kolejne 40-50 % nigdy nie wróci do ceny debiutu. Zatem zostaje granie na śmieciuchach i łapanie perełek, o których pisałem w któryms tam poście. te co wymieniłem jeśli się dziś kupi akcje, to w 2016 roku sprzeda się je zarabiając minimum 300 %
W przypadku PPG liczę np. na 10 zł za kilka lat i tam zamierzam z akcji się wysypać
Teraz jeśli chodzi o poziom wychodzenia z AER, zamierzam zacząć wyrzucać od 77 gr. Na tym poziomie też dziś wystawiłem pierwsze 10 tys. akcji. Zasięg fali wzrostowej nie powinien przekroczyć 5 zł w przypadku euforycznego popytu. No a za dwa lata jak pisałem - będzie po spółce w dzisiejszej postaci :)
Pozdr. JAcek