Forum Jak zacząć inwestować? +Dodaj wątek

Re: OVB ? Co sądzicie o tej firmie?

Witam wszystkich, którzy się wypowiadali wcześniej. Czytając większość komentarzy czy tez na innych portalach opinii doszedłem do wniosku że osoby które siedzą i wypisują nie maja pojęcia o inwestowaniu i o tym jak to wszystko działa. Miałem do czynienia z naprawdę dużą ilością firm które zajmują się doradztwem finansowym i wszystkie sprawdzałem od samych korzeni z racji wykonywanego przeze mnie zawodu. Każdy pracownik który zajmuje się tego typu pracą musi mieć zdany egzamin z KNF i to nie jeden. Takie egzaminy się zdaje w zależności od uprawnień które są potrzebne. Każdy pracownik dostaje prowizje od podpisanej umowy. Prowizja jest od danego produktu i nie ma w tym nic dziwnego. Prowizje w zależności od firmy są kredytowane. Co do osób zatrudnianych w tego typu firmach to są to ludzie którzy muszą sobą coś reprezentować. Muszą mieć wykształcenie wyższe i nie koniecznie związane z ekonomią. Większość firm szkoli od podstaw co jest dobrym rozwiązaniem bo daje to możliwość pracy wszystkim. Oczywiście różne firmy, struktury tych firm wykonują swoją pracę dlatego też nie można brać wszystkich i wrzucać do jednego worka pod nazwą naciągacze i złodzieje. W tego typu branżach liczy się kontakt interpersonalny a nie wykształcenie wyższe związane konkretnie z finansami. W doradztwach finansowych nie ma jednej osoby która zajmuje się wszystkim. Zawsze są odpowiednie działy które maja swoja pracę do wykonania.

Firma OVB nie bez przyczyny utrzymuje się na rynku ponad 40 lat. Ma ogromne zaplecze ludzi rzetelnie wykonujących zadania związane ze stanowiskiem na którym się znajdują. Jest to jedyna firma tego typu która jest notowana na giełdach świata. Oczywiście żeby nie było tak miło to w tej firmie też są czarne owce. Takie osoby najczęściej są usuwane ze struktur a ich klientami zajmują się osoby kompetentne. Co do produktów jakie proponują to wystarczy sobie porównać wszystkie które są dostępne na rynku. Jak ktoś sobie to zrobi sam dojdzie do wniosku dlaczego większość umów podpisywanych przez przedstawicieli OVB to np Compensa. Firma OVB ma duże możliwości negocjacji warunków dlatego komentarze w stylu "proponują to co każdy sam może sobie wyszukać i zgłosic sie bezpośrednio" są bez sensu. Przykładem może być podpisanie umowy z firmą Allianz która swemu pracownikowi nie dawała takich ofert i warunków jak za pośrednictwem OVB. Takich przykładów jest multum.

Co do funduszy inwestycyjnych wyjaśnieniem dlaczego proponują to ludziom jest to że daje to największy zysk. Oczywiście jak wiadomo ekonomistą musi upłynąć trochę czasu od momentu zakupu aktywów. Jest to okres 5-8 lat. Myślę że poprzednie zdanie jest odpowiedzą na komentarze typu "wpłaciłem albo wpłaciłam bo obiecywali złote góry a po 1 roku czy 2 latach były straty. Jest coś takiego jak efekt kosztów średnich który wyjaśnia że na spadkach też się zarabia i że ryzyko straty jest minimalne albo nawet zerowe. Fundusze inwestycyjne są produktami wieloletnimi i każdy musi mięć tego świadomość.
Jak się idzie do banku to jak sądzicie co wam zaproponują żeby był maksymalny zysk? Odp: Fundusze inwestycyjne. Różnica jest w opłatach operowania tym. Firmy doradztwa finansowego w tym również OVB współpracując z ubezpieczalniami starają się zminimalizować wszystkie opłaty manipulacyjne itp. To jest tez wyjaśnieniem dlaczego doradztwa proponują ubezpieczenia. W polskim prawie produkty ubezpieczeniowe są częściowo zwolnione z podatków.

Ja akurat polecam OVB z prostego powodu. Zawsze nie zależnie od struktury są w tej firmie osoby które wiedza co robią. Owszem to samo można powiedzieć o innych firmach ale OVB ma wyłączność na parę produktów które spełniają swoje zadanie jeżeli chodzi o zysk.

Jeszcze małe sprostowanie do komentarzy "co to za firma w której człowiekowi z ulicy proponują stanowisko menagera?" - jest to pokazanie że jest możliwość awansu ale uwierzcie że mało kto awansuje tak łatwo jeżeli nie ma wiedzy i osiągnięć. W każdej firmie jest piramida pracowników szeregowych i szefów.

Zamiast pisać głupawe komentarze to radzę spotkać się ze sprawdzonym przedstawicielem. Każdy ma numer który można sprawdzić w KNF. Można też udać się do innych tego typu firm i wybrać to co komu pasuje. Porównajcie sami wszystko a dopiero później piszcie komentarze.

Każda firma i jej struktury mają oddziały które pracują wykonując swoje zadania źle bądź dobrze. Jeżeli ktoś się naciął to niech to zgłasza do głównych przedstawicielstw. To pozwoli wyeliminować ludzi którzy pracują na zasadzie "po trupach do celu"