A gdzie tak piszą że nie są chętni ? Ta opinia zarządu oznacza że albo będzie wyzsza cena albo fiasko wezwania , i racja mówi to też że żadnego dogadania się wcześniej nie było . Ja mówię o 30 gr liczę na 4 zł . Tak samo jak nawet nie liczyłem na taką opinie zarządu bo patrząc na inne spółki developerskie wskaźniki są w normie. Ale ta cena jest adekwatna do akcji notowanych na GPW takich drobnych do posiadania i do dywidendy. Pakiet kontrolny to co innego i koniec . Dużo by mówić jak by ktoś chciał odkupić np energe od państwa za 15 zł a cena rynkowa jest obecnie 7 to by go wyśmiano. Albo w branży Marvipol developer kosztuje 7.5 ale właściciel wyśmiał by kupca jak by mu proponował 15 bo taka jest wartość księgowa. Następny niedawny przykład Izoblok pakiet właścicielski kupowany po 120 zł pół roku temu a teraz pozostałym nie chcą dać w wezwaniu więcej jak 50 zł. Nie ma co ukrywać kontrola to kontrola władza rozdawanie etatów itd. Fundusze każdy z osobna nie ma kontroli ale razem mają i myślę że są świadomi że razem trzymają wartość dodana. Dlatego kupowanie w okolicach wezwanie to świetny biznes bez ryzyka. Z tym że w poniedziałek pewnie już takich okazji jak dziś czy wczoraj nie bedzie. Oczywiście ryzyko takie że wzywający wycofa się z transakcji i cena pewnie wróci na jakieś tam stare tory może trochę wyżej bo dalej będą to zwykle akcje ,teraz drobny akcjonariusz musi wykorzystać szansę że swoje akcje może sprzedać w cenie akcji właścicielskich . Dalszą przyszłość może być różna oczywiście to już inna kwestia czy ktoś chce spółkę na długi długi termin ale teraz jest fajny deal na 2 tyg perspektywę .