Forum Giełda - K.Kolany
Dzień dobry,

Według mojego stanu wiedzy OFE nie mogą inwestować w instrumenty pochodne, w tym także w kontrakty CDS. Mają też zakaz inwestowania za granicą, co generuje olbrzymie ryzyko kraju - czyli tego, że jeśli w Polsce coś się wysypie, to klienci OFE zostaną z niczym.

Likwidacja części obligacyjnej OFE raczej na pewno nie podpada pod credit event. Bo nie mamy tu do czynienia z restrukturyzacją długu czy jakąkolwiek zmianą kontraktu. Po prostu obligacje będące w posiadaniu OFE (ale formalnie niebędące ich własnością!) zostaną przekazane do ZUS i tam umorzone (a formalnie pewnie "odkupione" przez ZUS, który "zapłaci" przyszłym zobowiązaniem do wypłaty emerytury). Nie wiadomo jeszcze jak to zostanie rozwiązane na gruncie formalno-prawnym, ale w mojej opinii to nie jest zdarzenie kredytowe. Tak naprawdę to tylko transfer środków w ramach finansów publicznych tyle że pod postacią papierów wartościowych (obligacji). Ale to zagadnienie dla prawników, ja mogę tylko wygłosić opinię i ocenić skutki ekonomiczno-finansowe.
  • OFE Autor: qurski
  • Re: OFE Autor: k2_1