Dnia 2023-02-06 o godz. 20:50 ~Pepe napisał(a):
> Nie jestem naiwniakiem że inni przyjdą i zrobią to lepiej!!! I za wszystkie swoje nietrafione inwestyce nie obwiniam innych tak jak wy to robicie. Historia: 11 lat JSW na gpw, debiut po 136 zł !!!! I kto zrobił ten przekręt na giełdzie- to było kilkanaście lat temu!!! Kogo to wina uwcześnie rządzących?Porownywanie Energii z Jsw,jest delikatnie pisząc niemądre,Jsw to węgiel i cykl koniunkturalny,Energa, to dystrybucja i Oze,prąd to niezbędny do wszystkiego "towar".Energii nawet nie powinno się porównywać z innymi energetykami sp,bo już w 13' była "zielona"gdy inne energetyki nie wiedziały o co z tym oze chodzi,dlatego tak wielu inwestorów kupiło jej akcje na debiucie.Chcesz porownywać,porownaj z wezwaniem na PEP w analogicznym czasie,chociaż Pep to "mikrus" wzgędem Energii jezeli chodzi o obszar dystrybucji.Wróćmy do Jsw,może inne,trafniejsze jest pytanie-czy ówczesny minister sp np.w 15',gdy kurs Jsw był na dnie wpadł na "genialny"pomysł by po 10-12 sprzedać udziały sp w Jsw do innej spółki sp?Bo w przypadku Energii tak postąpił p.Sasin.Dodatkowo wystarczy spojrzeć na wykres Energii,wtedy gdy dywiedendy były wypłacane kurs max,27,7,gdy z przyczyn politycznych energetyki przestały dywidendy wypłacać kursy,szorują po dnie a nawet je przebijają.
To że rząd ugadał się z Orlenem i sprzedał po 8,35 i gdyby wtedy nikt nie odpowiedział to by temat był zamknięty a orlen miałbby tylko 60% a nie 90% ale duża część sprzedała więc poszli za ciosem i robili kolejne.-To tak nie dziala,zawsze decydujące jest zachowanie akcjonariusza większościowego,za nim idą zależne od niego ofe i część drobnych.Gdyby nie decyzja sp by sprzedać swoje udziały w Enerdze za 1/3 wk,Orlen kupiłby może 5-10% akcji w tej cenie,to oczywiście gdybanie,bo decyzja o wezwaniu musiała być uzgodniona wcześniej ze sp.
Oczywiście że chciałbym wtedy dostać 30, 40 a nawet 100 zł/akcję ale to nie realne było, nie bądźcie naiwniakami. A skąd wiecie co by było gdybyśmy zgodzili się na wyjście z gpw w 2020 roku - może już byśmy dostali swoje 20-30zł za akcję albo dobrowolnie, albo sądownie, a może i nie choć w to wątpię.To moje zdanie,ale uwazam,że gdyby mialo tak być jak piszesz,to w wezwaniu delistingowym była szansa na uczciwe potraktowanie reszty akcjonariuszy np.zaproponowaniem ceny w okolicach ówczesnej wk Energii,czy Orlen(sp) tak postąpił?Więc skąd wiara/nadzieja,że po zdjęciu z notowań chciałby robić cokolwiek?gdy czyny świadczą o czymś zupełnie innym
Ta sprawa sądową choć wygrana nic nam nie daje bo każdy teraz na złość okopał się i walczy na prawdę. -Ta wygrana daje nam bardzo wiele,chociaż to dopiero pierwsza instancja.Sąd podziela nasze argumenty i mówi mniej wiecej tak- spółki z udziałem sp muszą/powinny być wzorem dla innych spółek również w temacie przejęć/wezwań na akcje.Więc,nie można,argumentując,długoterminowym interesem sp,pomijać interesów/położenia innych akcjonariuszy,.Dodatkowo,(moje zdanie)zaksięgowanie 4,062 mld okazjonalnego zysku na nabyciu akcji Energi,to drwiny z naszej inteligencji i naplucie nam w twarz ze strony Orlenu.Dlatego również nie liczyłbym,na inne zachowanie po zdjęciu z gpw
Oglądajcie tylko tvn i wyborczą to poznacie prawdę a coś takiego jak prawda nie istnieje dzieciaki. Chętnie obejrzałbym materiał podobny do wczorajszego materiału tvn w "czarno na białym" o "skromności p.prezesa"zamiast w tvn,w tvp,tylko tam takich materiałów nie znajdziesz,tvp oglądam tylko cyt"gdy nie stać mnie na dopalacze";-)
Niby tacy z was wojownicy a do grupy gdańskiej nie zapisani nawet bo pieniądze potrzena może będą - ściema bo Pan Trzciński dał tak niską prowizję za wyjście że w każdym momencie można wyjść z minimalną dopłata dla fundacji. I tylko mamy w grupie pare mln akcji zamiast kilkunastu
-o zbyt małej w/g Ciebie ilości zadeklarowanej umowami akcji w grupie?najlepiej jest uderzyć się we własną pierś,czy jesteście Państwo(grupowicze) "fair" wobec p.Trzcińskiego?Mnie szacunku do jego i jego działań nie musisz uczyć.Ponieważ piszesz pod nick-iem,"zapytywuję";-)Czy też pomagasz Nam w walce o Nasze (akcjonariuszy) interesy,czy zapisałeś xx akcji do grupy,drugie tyle masz poza umową? i czekasz/wymagasz,by p.Trzciński to zrobił za Ciebie,bo Ty wielki "panisko" jesteś i Tobie się należy? To,że ja "dzisiaj" w niej nie jestem nie oznacza,że nie chcę/nie staram się w niej być "jutro".
Dla akcjonariuszy w sytuacji podobnej do mojej przypominam i zachęcam.
Nie chcesz podpisywać umowy-zostaw do Siebie kontakt w fundacji !!!
akcjeenerga.pl
Miłego dnia