Dnia 2024-12-10 o godz. 09:58 polonez_as-dur napisał(a):
> zapraszam po wykresy, jeśli interesuje was analiza techniczna, a nie gadanie.
Ech polonez, co to się porobiło, że nawet na taką marną spółkę jak Mabion zawitałeś. Wiele lat temu widziałem Twoje wpisy na KGHM, czy JSW. Robiłeś to samo, wysyłałeś wykresy, prosiłeś o maile, pisałeś o jakiś grupach, Twoich książkach, przytaczałeś jakieś formacje i konkretne strony Twojej książki, na której zostały opisane. Czasem trafiałeś, czasem Twoje predykcje i wątki, w których się nimi dzieliłeś stawały się wiralami pokazującymi, że byłeś raczej antywskaźnikiem niż kimś kto trafnie prognozuje, w którą stronę podąży kurs.
Ja nie jestem specjalistą od analizy technicznej, ale każdy kto przez lata funkcjonuje na giełdzie, musi znać co najmniej jej podstawy. Zdecydowanie stawiam na fundamenty - branża, perspektywy, strategie i ich realizacja, wiarygodność, wycena spółki a także kasa i pomysł na jej inwestowanie (jeśli spółka ma kasę a nie bardzo wie co z nią zrobić albo przedstawia jakieś bajki, to ja nigdy w życiu kasy w taką spółkę nie zainwestuję, albo jeśli już to nikły procent portfela).
A moim zdaniem Mabion jest słabą spółką pod względem wielu przytoczonych powyżej kwestii. Ale moje nastawienie nie zawsze takie było. Od kilku ładnych lat tu jestem i przyglądam się polskim biznesom i mocno trzymam za nie kciuki. Niestety przez szereg lat Mabion zawodził. Brak pomysłu, niespójne i nierealizowane strategie, niezrealizowane obietnice itd. Dlatego finalnie jest taka wycena. Co więcej. Moim zdaniem technicznie nie ma nawet pozytywnych sygnałów, by myśleć o odwróceniu. Nawet wolumen i siła odbicia po spadkach nie wskazują, że jakieś mocne ręce się angażują. Perspektywa tej firmy jest bardzo słaba. No chyba, że wyciągną jakiegoś królika z kapelusza. Ale to raczej pobożne życzenia...