Zakładałem że utrzymają marżę brutto co najmniej 7%, szczególnie jak Kazachstan ruszył (większa marża z apple), ale jak widać jest ciągle duża presja cenowa, sprzedają się mniej marżowe produkty i marża brutto spadła na 6.7% (to daje 2 mln zysku netto mniej od tego co mogłoby być).
Koszty SG&A w Q2 wyszły dokładnie tak jak myślałem - 40 mln $.
Koszty finansowe większe o 1 mln niż zakładałem, może przez rozwój w Afryce i większe zatowarowanie (w końcu zwiększyli znacznie przychody).
Także mamy 12 mln $ zysku netto zamiast 14-15 mln $, nie mówiąc o tym co tu inni zakładali.
Korygując dalsze wyliczenia (zmniejszając marzę na Q3 i Q4 na 7.0% i 7.3%, zwiększając koszty finansowe, zakładając Q3 +30% przychodów i Q4 +15% przychodów):
2025E:
Przychody - 3600-3800 mln $
Zysk netto - 52-56 mln $
Przy takich wynikach jaka cena kursu wydaje mi się atrakcyjna? 21-24 zł.
Jeżeli ktoś zakłada że przychody wzrosną o 40% w Q3 (w Q2 wzrosły ponad 45% r/r), i np. o 25% w Q4, to jest możliwe uzyskanie ponad 60 mln $ zysku netto, nawet bliżej 70 mln $ przy poprawie marży. Wtedy faktycznie kurs powinien przebić i siedzieć jakiś czas powyżej 30 zł.
Także pytanie teraz na jaki wariant będą liczyć akcjonariusze. Ja jestem trochę pesymistą, dopiero na 2026 zakładam większą poprawę marży.