Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,96 zł , zmiana od tamtej pory: -19,39%
Haha, dobre, ale bez obaw (przynajmniej o mój pakiet). Pieniądze które mam w MFOOD na tą chwilę określam jako "zaginione w akcji". Dlaczego? Bo są trzy opcje:
1. Nie ma popytu i kurs stoi w miejscu (+/- 10%). Nie sprzedam, bo mam za duży pakiet, który zbiłby kurs momentalnie na dolne widły i - w przypadku braku pojawienia się popytu - prawdopodobnie na kolejne, a nie potrzebuję też pilnie wyjść, żeby upychać po kilkaset akcji na sesję.
2. Ktoś decyduje się wyjść "na siłę" albo celowo chce zaniżyć kurs i to spada szybko, a popytu brak. Wtedy też nie sprzedam, bo po ile? Po 0,80zł, po 0,50zł? To już nie będzie miało sensu. A w przypadku pojawienia się popytu na tych poziomach, to może nawet będę dokupował.
3. A jeśli pojawi się popyt, ale nie taki, aby tu nagle było +20% na sesję, wówczas tym bardziej nie sprzedam. Bo będę czekał aż wycena w końcu dojdzie do jakiś godziwych wartości, dla mnie to na tą chwilę co najmniej 4,00zł.

Ważne, czy coś się będzie działo przed wynikami za 1 KW. To jakie te wyniki będą ma drugoplanowe znacznie, bo wiele spółek odnotowuje kwartalne straty, aby w innych okresach danego roku wyjść i tak na plus, normalne fluktuacje gospodarcze, tym bardziej, że MFOOD działa w branży podlegającej wahaniom sezonowym. A z drugiej strony dobre wyniki utwierdzą pozytywny obraz spółki, ale jeśli nie przyszli tu inwestorzy po takich wynikach rocznych, to pozytywne zaskoczenie za I KW też niewiele zmieni. Tu po prostu ktoś tą spółkę musi dostrzec, tyle. Powodzenia Pablo.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MFOOD -3,07% 1,58 2026-04-01 16:19:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.