Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  10,74 zł , zmiana od tamtej pory: -54,00%

Re: O widzę, że..

Dnia 2023-04-25 o godz. 19:38 ~Free napisał(a):
> Prawda jest taka, ze prywatni inwestorzy w przypadku, gdy mają potężne pakiety akcji, chcą sobie wypłacać jak największy hajs żeby zbierać owoce swojej pracy. Dadzą na dywidendę tyle ile mogą nie zagrażając stabilności firmy.
>
> W spółkach SP mają inną zasadę - dać jak najmniej a najlepiej nie dać nic pod byle pretekstem.
>
> Ja ostatnio dostałem z liścia w twarz na przywołanym tutaj Torpolu, a do tej pory uważałem ją za jedną z nielicznych rozsądnie zarządzanych spółek SP. No ale jak akcje przejął CPK to już trzeba było wychodzić, jednak rekordowo wysoka dywidenda nęciła. Wyszło mi, ze przy przyjęciu podobnego przelicznika co w 2022 powinno być 5-6 zł, no i dostałem figę z makiem. Generalnie największy żal na Torpolu mam do prezesa, bo uważałem że jest w miarę uczciwy a celowo wprowadził akcjonariuszy w błąd twierdząc że przejecie akcji przez CPK nic nie zmieni w polityce firmy. Inna spraw, że polityka dywidendowa się nie zmieniła, po prostu ogłosili że jej nie będzie:)
>
> Dobrze że miałem akcje za średnio 16-17 zł to rozstałem się ze spółką bez strat, ale niesmak pozostał i tylko utwierdził mnie w zasadzie - żadnej spółki SP w portfelu na dłużej (co najwyżej pod kółka).
>
> .

A przy obecnej władzy współczynnik ryzyka jeszcze razy 2 :(

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BOWIM 0,00% 4,94 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.