Dnia 2021-03-27 o godz. 14:45 ~Jan napisał(a):
> 1. Spółka miała sporo kontraktów także nie widzę powodu aby aż takie ryzyko ponosić i zaniżać koszty wykonania kontraktu. - a może właśnie miała wiele kontraktów bo zaniżała koszty ich wykonania ? a później wolała nie wypłacać i cisnąć swoich podwykonawców? może trzeba sprawę rozpatrzeć pod tym kątem... zwłaszcza że zbankrutowała, czyli innymi słowy koszty przerastały zyski...
> 2. PTE PZU ,PTE Bankowy nie zeszło poniżej 5% nie było tego w żadnym raporcie. - oczywiście że zeszło i oczywiście ze były na ten temat raporty, wystarczy poszukać... możesz sobie wejść w zakładkę Akcjonariat i Liczba dużych akcjonariuszy, widnieje tam tylko jedno nazwisko Adam Maroszek który posiada 6.3% akcji pyzatym pustka... z resztą jakie to ma znaczenie?
> 3. To nie Niemiecka firma kupiła Energotest tylko zarejestrowana w Niemczech. - i jakie to ma znaczenie?
> 4. Sad arbitrażowy to jak biegły , a wynik arbitrażu jest materiałem dowodowym lepszego nie ma . Raczej szybko ratowano tyłki dla zarządu aby nie odpowiadali za upadłość. - no nie wiem, sąd to sąd, wydaje wyrok a od każdego wyroku można się odwoływać, zwłaszcza jak nie jest prawomocny.
No i zasadnicze pytanie pod koniec 2018 wypłacano dywidendę i w rok zrobiono 400 mln długu przecież to się kupy nie trzyma. - No właśnie nie... wypłacone dywidendy w 2018r. były za zyski wypracowane w 2017r. i to była ostatnia dywidenda... za 2018r. elektrobudowa miała już jak dobrze kojarzę ponad 70 mln straty więc za ten rok już akcjonariusze dywidendy nie zobaczyli, w roku 2019 zanotowali już ponad 250 mln straty, tak więc w marcu ubiegłego roku słusznie ogłosili upadłość. Nie wiem co tutaj jest trudnego do zrozumienia?