Kiedyś posługiwałem się różnymi źródłami, by nauczyć się posługiwania wekslami, a przy tym nie zostać jeleniem tym bardziej, że w życiu popełniłem duży błąd wekslowy, ŻE TAK TO NAZWĘ.
Jedni Autorzy piszą zbyt skomplikowanym, prawniczym często słownictwem, inni udają, że się na tym znają.
Pierwszą sprawą będzie przeczytanie Prawa wekslowego. Czy coś z tego zrozumiesz, to druga sprawa. Z czasem Ustawa nie będzie Ci sprawiać problemów. Warto ją poznać, ponieważ od jej uchwalenia to jest dnia 11 maja 1936 roku żadnym polskim BEZprawnikom nie udało się jej sprostytuować.
Ale: Polecam Ci wybitnego znawcę tego prawa Pana Jana Bednarczyka, jak i znawcę PIĘKNEGO I PROSTEGO JĘZYKA POLSKIEGO, który napisał książkę pt: „ Weksel w przystępny sposób”. Autor przysłał mi tą książkę, dodatkowo dorzucił blankietów weksli przez siebie wydrukowanych i opracowanych (wekslem dzisiaj może być zwykła deska, opakowanie po papierosach itp., to tak na marginesie).
Polecam Ci tą pozycję. Wejdź na www.weksel.pl, i zamów książkę. Szczerze polecam.
Uważam, że każdy przedsiębiorca powinien znać prawo wekslowe jak i umiejętność korzystania z możliwości, jakie daje weksel. Ileż z pozoru skomplikowanych spraw można by było załatwić w prosty sposób…