Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  13,78 zł , zmiana od tamtej pory: 49,85%

Re: Nowe bloki gazowe Orlenu

wierność wartościom, takim jak rzetelność, odpowiedzialność, wiarygodność oraz uczciwość - takie priorytety na kolejną dekadę nakreślił prezes zarządu Orlen podczas prezentacji nowej strategii największej firmy w Polsce zobaczymy jak będzie to wprowadzał w życie

Ogólnie będąc daleki od huraoptymizmu / kryterium jak działania rządzących polityków ,aktualnego zarządu ENERGA i ORLENU wpłyną na kurs spółki ENERGA SA / nie można stwierdzić że wpadliśmy z deszczu pod rynnę ...raczej spod rynny uciekliśmy i mamy deszcz ...Czekamy czy przestanie padać i zaświeci słońce czy opady będą coraz większe.

Obserwując ostatnie NWZA Orlenu bardzo mi się spodobała postawa akcjonariusza który zgłosił projekt uchwały możliwość ewentualnego dochodzenia roszczeń za szkody wyrządzone spółce / nie przesądzając o winie tych osób/ nie tak jak chciał zarząd Orlenu czy państwo ograniczając możliwość dochodzenia roszczeń tylko od zarządu tylko poszerzając ten krąg osób o radę nadzorczą która wybrała zarząd i ma pilnować tych co wybrali radę nadzorczą czyli państwo plus audytora który podpisał się pod sprawozdaniami .I co patologi ciąg dalszy mało kto go poparł .Problem polega że często politycy wykorzystują swoją dominacje do sterowania polityką spółki z tylnego siedzenia i nie ponoszą konsekwencji.Zarząd Orlenu twierdzi ze nie jest polityczny nie jest spółka państwową a jak państwo nakazało kilkanaście miliardów przekazać przez spółkę Orlen żeby było na mrożenie cen prądu zarząd Orlenu bez ale to zrobił ...a pojawiały się wypowiedzi fachowców i prawników cytowane że państwo tak nie mogło zrobić ...nawet gdyby to nie była prawda mając na uwadze wątpliwości zarząd Orlenu powinien w interesie spółki niby niepaństwowej iść do sądu w interesie spółki i akcjonariuszy aby wyjaśnić tą kwestie ale zarząd nie poszedł bo jeszcze by państwo musiało oddawać z odsetkami kasę .Zarząd ENERGA SA już trochę dalej w swoim pozwie rozszerza krąg osób do zarządu dorzuca radę nadzorczą ale też pomija audytora i państwo .Przy okazji jeśli wnikliwie czytacie moje wpisy to po decyzji zarządu ENERGA który twierdził że nie będzie dochodzić roszczeń za Ostrołękę tak jak ENEA pisałem że nie wie co mówi i jest duże prawdopodobieństwo że zmieni decyzje bo taka będzie potrzeba polityczna ...Ten proces może trwać kilkanaście lat ...Skoro zarząd tak dba o dobro spółki to dlaczego nie idzie do sądu z prostym pozwem w którym Sasin nakazał każdemu Kowalskiemu obniżyć rachunki o 125 zł strata spółki około 400 mln ...Sasin /państwo mogło tak kazać zrobić ale dając rekompensaty i zwracając cała kwotę z budżetu i o tym zapomniano .Każdy sąd powinien niby przyznać racje i zwrot kasy plus odsetki bo sprawa zero jedynkowa Zarząd czeka aby roszczenie się przedawniło ....Przy okazji zapytajcie się co zarząd zamierza ,bo jako akcjonariusze jeśli zarząd zaniechał pozwu możemy My wytoczyć taki pozew .Tutaj zapytajcie się czy GG to zrobi w ramach umów z prowizją za sukces ..Czy ja mam zjednoczyć grupę akcjonariuszy którzy taki pozew złożą .Do czego zmierzam najlepszą obroną jest atak dlatego jeśli zaatakujemy państwo to może to korzystnie wpłynąć na kompromisowe rozwiązanie sporu Orlen/AKCJONARIUSZE .przy okazji prywatna PKP energetyka jej właściciel pozwał państwo za rekompensaty były chyba dwa pozwy jeszcze w 2020 /poszukajcie w internecie sam też pisałem o tym w innych wątkach / i szybko przejęta została spółka przez PGE !!!!

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ENERGA -1,72% 20,00 2026-02-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.