Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  38,70 zł , zmiana od tamtej pory: -78,94%

Re: Notka o Beein - skrót z webinaru

Kris, nie bardzo rozumiem pojęcia , że prezes "pływał" . Wg. mojej wiedzy , na takim webinarze nie mógł podac prognoz bo wówczas by złamał prawo ( mam nadzieje , że nie chciałbyś aby Prezes łamał prawo ;) ). Prognoze podaje się poprzez ESPI i oficjalną stronę spółki .
Spółka ma 33 mln przychodu za 2022 i zabezpiecza sobie dostawy od Leapton na ponad 100 mln . Dlaczego taki krok podjęła ? Ano z dwóch powodów :
1. widzi potencjał sprzedażowy u swoich partnerów - co szeroko prezes omawiał na webinarze ( przejscie wrecz na sprzedaż wielokontenerowa , koncentracja na sprzedaży do dystrybutorów , a nie monterów , elastyczność dostaw - budowa siatki punktów doreczen ( róznych portów ), zapytania od firm budujących farmy , Pagra - podpisuje z gminami milionowe kontrakty )
2. gwarantując sobie dostawy na takim poziomie moze wynegocjować zdecydowanie lepsze ceny oraz korzystne formy platnosci ( o czym Prezes takze wspominał )
Te dwa czynniki dają duże prawdopodobieństwo realizacji sprzedaży na poziomie ponad 100 mln . Oczywiście czy jest 100% gwarancja , że tak będzie . Nie ma jej ale chodzi o prawdopodobieństwo takiego scenariusza , a ono jest duże. Do tej pory Zarzad to co zapowiadał to zrealizował z nawiązką . Zresztą podkreslal o bezpiecznym , konserwatywnym podjesciu co do deklaracji o ewentualnych przychodach , zyskach .

Co do pomp to polityka była taka by rozwijać także sprzedaż poza PL , a w kraju nie było sytuacji ,ze cały magazyn pomp sprzedadza jednemu dystrybutorowi ( przy braku pomp na rynku na pewno mieli takie propozycje ). Sprzedaż bylą realizowana do szerokiej ilosci monterów - tak by ich zwiazać wspolpraca. Jesli wszystko jest ok w takiej wspolpracy wowczas Ci instalatorzy wracaja do tych samych dostawców.

Sztuką jest wyczytać coś między wierszami ... i tak wspomniane przez Ciebie szacunki ...przecież można odczytać , że przychód chca osiagnąc na pozimie powyzej 100 mln zł , przy marży podobnej jak w 3q22 ( ja osobiscie zakladam marze netto na poziomie nizszym ale to i tak da zysk w zakresie troche pozniej 10 mln zł netto )

Poważny kapitał sie nie interesuje - zgadzam się z tą kwestią , iż fundusze jeszcze nie zaglądają tutaj bo :
1. za mała płynność.
2. za mała kapitalizacja
3. jeszcze zbyt krótka historia ze stabilnymi ( rosnącymi ) wynikami

Zdajemy sobie sprawe ,że NC to rynek przede wszystkim gdzie królują inwestorzy indywidualni więc moze trzeba jeszcze z rok poczekać ( moze jak ruszą farme ze stabilnym dochodem pasywnym ) to fundusze sie zainteresują

Wskaznik C/Z - przy takiej dynamice biznesu to taki poziom tego wskaznika nie jest wygórowany .

Czy kupisz taniej ? Moze tak , a moze nie ....to zalezy ile chcesz sztuk kupic .. dzisiaj malo bylo chcacych oddac

Prezes wspomnial , iż w najblizszym czasie pojawią sie tez komunikaty ESPI o tym co w spolce sie dzieje ... to mnie bardzo cieszy bo Prezes sam przyznał , że komunikacja w 2022 nie byla najsilniejsza strona.
Oczywiscie dzislalnosc operacyjna jest priorytetem i wyniki jak z tej dzialalnosci są ale komunikacja by zbierac coraz wieksze grono potencjalnych akcjonariuszy to tez wazny czynnik . Ja czekam na lepsza komunikacje z rynkiem by po prostu wiedziec wiecej , bo tak to trzeba czekac na szacunki / wyniki i sporadycznie jakis komunikat o wspolracy/kontrakcie .

Dla mnie webinar był bardzo treściwy - na wiele pytań dał odpowiedź

Ostrożność zawsze jest wskazana w inwestycjach ;)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BEEIN 0,62% 8,15 2025-10-17 15:45:02
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.