Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  68,18 zł , zmiana od tamtej pory: 35,96%

Re: nie wiem po co

Orlen dywidendowo jest i był od dawna atrakcyjny... ale XTB też jest niczego sobie. Orlen, za 100 zł - nawet jakbyśmy mieli 7 zł dywidendy - to od dzisiejszej ceny to 7 %. Na XTB załóżmy, że dochód będzie słaby, dajmy na to zysk za q3 i q4 tylko po 100 mln - to przy przeznaczeniu 75% zysku na wypłatę (na tyle zapewne się zgodzi KNF), to przy dzisiejszej cenie 68 da w zaokrągleniu około 4 zł. Stopa zwrotu będzie wynosiła niespełna 6%. Tylko jak dla mnie:
XTB
+ fundamenty dobre,
+ przyrosty klientów jest
+ ryzyko polityczne niewielkie
+ zmiany w spółce, żeby nie opierała się tylko na CFD
+- możliwość wejścia do WIG20
+- duża wartość zgromadzonej gotówki, ale wartość samej firmy jest "papierowa", podobnie jak banków.
- czynniki regulacyjne (wydaje się na dziś, że ryzyko jest niskie)

PKN
+ duża wartość majątku spółki
- fundamenty średnio-słabe, przyrost samochodów elektrycznych, wprawdzie to mulitkoncern, ale jednak biznes jest mocno skoncentrowany na tej części, która dla EU jest passe.
- ryzyko polityczne ogromne, przyjdzie taki polityk i coś powie - jest dramat. Podobnie to jaki jest zysk/strata, zależy od kreatywnej księgowości (zeszłoroczne odpisy!)
- ryzyko konfliktu, zawsze mam obawy, że jakiś dron zza wschodniej granicy nadleci nad PKN i będziemy mieć zjazd 15% jednego dnia. Tego się obawiam

Podzielcie się plusami, minusami... Bo jak dla mnie to jednak wolę XTB od PKN. PKN kupowałem, jak był tani (co nie znaczy, że uważam, że dziś jest drogi). Na PKN może nie stracę, ale szansy na duży zysk nie widzę, natomiast w XTB odwrotnie, ryzyko, że stracę uważam, za niskie.. za to widzę lepsze perspektywy zysku.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
XTB 1,31% 92,70 2026-03-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.