Tym wpisem spròbuję się zmierzyć z lękiem jaki dotyka rynek softwerowy.
1. Spadek był w dniu ogłoszenia szacunkòw, ale też w tym samym dniu na światowych rynkach pojawiły się obawy odnośnie projektu przedstawionego przez Antropic. W związku z tym zakładam, że to miało też wpływ na Medi.
2. Niewiele wiem o tym rynku na ktòeym działa Medi poza ogòlnikami stąd też łatwo wzbudzić we mnie lęk.
3. Związku z tym, że nie znam rynku (konkurencji) wsparłem się chatemgpt
4. Informacja zwrotna Medi ma ok. 3-7 lat przewagi nie że względu na technologię, ale że względu na publikację kliniczne i regulacje.
5. Jednak takie projekty jak Anthropic mogą technologicznie skròciv czas nawet do pòł roku
6. Po stronie Medi ,ostaje przewaga regulacyjna, ale tutaj podrsłane ryzyko to sytuacja gdy bigtech kupuje gotowy projekt i dodaje swoją technologię co przy takiej ścieżce jest sugestia, że przewaga wynosi tylko rok.
7. I teraz pojawiło się info o wynikach za I kwartał, ktòre daje poczucie, że Medi stracił z tych 3-7 lat lub w wersji drugiej z jednego roku aż? czy tylko? 3 miesiące.
Moje pytanie do tych, ktòrym chcę się rozładować ten lęk rynkowy w tym mòj (szybkie zmiany technologiczne, ktòre powodują, że od strony software kiedyś trzeba było 3-4 lata a dziś od pôł roku do roku)?
Najbardziej moja obawę budzi to czy faktycznie, ktòrys z bigtechòw może kupić jakiś słabo rozwinięty projekt, ale już po ogarnięty regulacyjne i czy faktycznie w takim scenariuszu są wstanie w rok dogonić Media?
I pytanie drugie czy trzy miesiące pierwszego kwartału można uznać za stratę czasową? tym samym kròtsza czasowo przewagę nad konkurencją?
Pytanie ostatnie do osòb, ktòre znają ten segment czy dziś dużo firm rozpoczęło projekty na tym rynku (nie pytam o gotowe produkty a o start upy?)