no tak ja kupiłem, spółka jest perspektywiczna ale i ma wiele ryzyk przed sobą.
Jest szansa na 10 krotną przebitkę ale i na bankruta, aczkolwiek tani pieniądz tej spólce pomoze bo z tego co czytałem to ma spore długi i żyła z wypuszczania obligacji, które spłacała następnymi obligacjami. Dostali kase z emisji i poprawili wyniki i stopy spadły więc kredytowanie będzie dużo tańsze.
Z ryzyk to jeszcze widze, że konkurencja możę sie uaktywnić, na audiobookach jest spora ale o dziwo to jest jedyna spólka jaką znam która koncentruje się na książkach w czytnikach i ma dość ciekawe ceny więc pólki konkurencja na to nie wpadnie a może wcale nie będzie zainteresowana to spółka będzie mogłą rosnąć w olbrzymim tempie. Jak zdobędzie pozycje na kilku rynkach i tam popracuje to będzie miała soidna pozycje i będzie nie do ruszenia. Wtedy mozę się rozwijać dalej albo może jakiś silny konkurent postanowi ją kupić ale to będzie dużo razy ta cena.
Jak bym miał komuś doradzać to doradziłbym żeby kupił sobie pakiecik ale nie jakis duzy i zakopał go, ja na IKĘ sobie skupuje. Jak wypali to na emeryturę będzie a jak nie to aż tak dużo nie stracę żeby mnie to zabolało jakoś super.
Warto kupić kilka takich spólek bez koncentrowania się na 1 bo to są spółki ryzykowne ale ta od dawna mi się podobała wieć ciesze się, że przyzoita cena. Emisja była dośc dawno dlatego myśle że część osób chciała wyjść z tej spółki bo jak rok nie mogli nic zrobić ale to dobrze dla osób które chcą kupić bo cena wydaje się dośc rozsądna.
Fajnie też że weszli na rynek niemiecki bo to rynek nie 2 krotnie większy (jak liczba ludności) tylko z 10 razy większy bo jak się porówna czytelnictwo w polsce gdzie przeciętny Polak czyta 0.5 książki na rok z niemieckim to nie ma porównania. Dobrze, zeby ta spólka rozpoczęła dalszą ekspansję.
Takie mam przemyślenia, chętnie poczytam jak ktoś ma swoje - krytyczne czy podobne do moich. Za oba bede wdzięczny.