Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: mówcie co chcecie, ja czekam na NWZA...

Perfect Line Dziwne pomysły udziałowca

Notowany na NewConnect Perfect Line, który już przeszedł do historii jako pierwszy bankrut na alternatywnym rynku, zyskał nowego akcjonariusza.
źródło: GG Parkiet
+zobacz więcej

Patryk Kubicki poinformował, że posiada 570 tys. akcji spółki, stanowiących 5 proc. kapitału, co oznacza, że jest największym udziałowcem.

Inwestor zażądał zwołania, najpóźniej do 25 października, walnego zgromadzenia, które zajmie się sprawą emisji akcji z prawem poboru. Proponowanym dniem ustalenia tego prawa ma być 31 grudnia. W reakcji na żądanie Kubickiego zarząd i rada nadzorcza Perfect Line podali się do dymisji. Łukasz Mleczko, prezes informatycznej spółki, przed ustąpieniem ze stanowiska powiadomił jeszcze Komisję Nadzoru Finansowego o podejrzeniu, że w ostatnich dniach na papierach Perfect Line doszło do próby manipulacji kursem. Pomiędzy 20 sierpnia a 1 września walory podrożały z 5 do 14 groszy, czyli o 180 proc. W piątek kosztowały 10 groszy.

– Nie wiem, dlaczego akcje Perfect Line tak mocno zyskały na wartości, skoro w spółce nic się nie zmieniło. Mam wrażenie, że ktoś bawi się kursem. Nie chcę być kojarzony z takimi spekulacyjnymi gierkami, dlatego podałem się do dymisji – mówi Mleczko.

Jego zdaniem, żądanie akcjonariusza zwołania walnego zgromadzenia jest całkowicie irracjonalne. – Wyrok dotyczący upadłości likwidacyjnej Perfect Line uprawomocnił się 22 maja. Spółka od kilku miesięcy nie prowadzi działalności operacyjnej. Nie ma biura. Trudno uwierzyć, że inwestor chce naprawdę reanimować firmę w dawnej postaci – wskazuje.

Podobną opinię wyraża Piotr Wydrzyński, syndyk Perfect Line, który od wiosny zajmuje się porządkowanie spraw upadłej spółki, m.in. tworzy listę wierzytelności. – Nawet jeśli doszłoby do podwyższenia kapitału, wszystkie pozyskane tą drogą środki weszłyby do masy likwidacyjnej i zostałyby przeznaczone na spłatę zobowiązań – twierdzi.

Przypomina, że za półtora miesiąca, czyli w pół roku od uprawomocnienia się wyroku o upadłości likwidacyjnej, Perfect Line przestanie być spółką publiczną, czyli zniknie z giełdy. Data jest zbieżna z ostatecznym terminem odbycia walnego zgromadzenia, którego domaga się Kubicki.

Według syndyka, skoro inwestorowi tak zależy na Perfect Line, niedługo będzie mógł nabyć zorganizowaną części przedsiębiorstwa w upadłości wraz z firmą (nazwą), czyli nie musi angażować się w spółkę, za którą ciągnie się garb niespłaconych długów.
PARKIET

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PERFECT -50,00% 0,01 2009-12-01 01:00:00
2009-10-09
Istotna Informacja
Istotna informacja
2009-09-07
Korekta RB 38/2009
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.