No Lars niestety podtrzymuję to co napisałem, że Twoja wizja inwestycji Movie w Road, to myślenie życzeniowe.
Nie przedstawiłeś mi żadnych logicznych argumentów za tym, że ta hipoteza może się potwierdzić. ATS po 9 miesiącach i wydaniu na wszystkie możliwe platformy ledwo się zwróciła (albo i nie, bo normalnego raportu sprzedażowego nie dali). A DDS2 w ciągu miesiąca dał już kilka milionów zysku MG z samego PC. Tak więc ATS w porównaniu do DDS2, wypada blado.
No i mówię tylko o zwrocie kosztów ATS w odniesieniu do obecnego wydawcy. Nawet nie chcę wiedzieć ile MG wtopił w ten projekt przez te wszystkie lata. To zapewne była najdroższa gra w ich portfelu wydawniczym.
Po tym jak się tak mocno sparzyli ich wejście drugi raz do tej samej rzeki jak zarobili pierwszy poważny hajs od lat byłoby dla mnie mniej więcej takim samym szokiem jak raport Road ze sprzedaży konsol. Tym bardziej, że patrząc po raporcie o programie motywacyjnym im się marzy budżet rzędu 10 mln na nowego ATS2:)
Jestem prawie pewny, że wolą zostawić to GMG. Road zapewne podpisze umowę na podobnych warunkach co poprzednio, no bo czy ma inny wybór po takiej premierze na konsole? Nie mają nawet bufora bezpieczeństwa w postaci 1-2 mln w kasie, tak więc ich pozycja negocjacyjna jest mega słaba.
Tak przy okazji widzę, że się nie zrozumieliśmy w jednej sprawie - nie mówiłem o inwestycji MG w nowe IP, tylko o tym, że będą inwestowali w IP DDS-a, co jest chyba logiczne patrząc po tym że największe zyski mieli z gier o tej tematyce, a cała reszta okazała się niewypałem. Oni teraz będą iść pewnie w tamtym kierunku - na początku łatka jakościowa do DDS-a 1, potem Narcos i DLC, a w następnej kolejności pewnie już DDS3. Jeszcze jakby im się udało jakoś wydać te gry na konsole pomimo tematyki, to już w ogóle byłoby super.