Dnia 2021-12-20 o godz. 10:25 ~ZarządWon napisał(a):
> Chazar, twoje osobiste wycieczki są żałosne i słabe. Myślałem że jesteś mądrzejszy.
Co jest wg Ciebie żałosnego w zmierzeniu poziomu metabolitu 25(OH)D? Ponad 90 % chorych na nowotwory ma zazwyczaj poziom poniżej 10 ng/ml, a depresja dotyka osoby, które maja poziom nie wyższy niż 20. Czekam na merytoryczną odpowiedź w stylu "Dorosły", a nie "Dziecko"
DzieckoTen stan ego to zestaw zachowań, który niesiemy jak zapisaną taśmę z czasów naszego dzieciństwa. Dziecko jest przede wszystkim nośnikiem naszych emocji. Negatywny aspekt Dziecka (Zbuntowane i Uległe) nie potrafi godzić się z obiektywnymi ograniczeniami, wykazuje brak zdecydowania i negatywny stosunek do innych ludzi.
https://farm1.static.flickr.com/10/15709083_b4541fed07_m.jpgObecność Spontanicznego Dziecka jest konieczna, by działać twórczo.
Dziecko Zbuntowane – nie chce, nie lubi, nie będzie tego robić, a już na pewno nie będzie słuchać innych. To jest ta część nas, która lubi się obrażać, dąsać i mieć humory. Tupie nogą, odwraca się i robi upartą minę.
Dziecko Uległe – gdy słyszy krytykę, patrzy w podłogę i nic nie mówi, odczuwając wstyd lub gniew. Skarcone, posłusznie wykonuje polecenie.
Dziecko Spontaniczne – chce się bawić, jest autentyczne, radosne, twórcze i ciekawe świata. Nie boi się pytać, potrafi w swobodny sposób wyrażać swoje uczucia (tak pozytywne jak i negatywne) i pragnienia.
I jeszcze mała anegdota (można ja odnieść do ciągłego utyskiwania, malkontenctwa):
Jeśli jedna osoba mówi ci, że jesteś osłem to ją zignoruj, jeśli dwie osoby mówią ci, ze jesteś osłem to je zignoruj. jednak jeśli pięć osób mówi ci, że jesteś osłem to idź i kup sobie siodło...