Średniej klasy marketingowiec to jest płaca ok 6-7tys zł miesięcznie, co w skali pół roku daje ok 40tys... przy całościowym budżecie 200tys zł na reklamę to już 20%. Faktycznie cudów nie ma się co spodziewać. Są to faktycznie mizerne środki na ten obszar działania. Widziałem jakieś posty od CS na rededicie, plus te rzadkie wstawki na kontach społecznościowych. Cieszy fakt, że sporo mediów branżowych odnotowało premierę WAoST i może tymi kanałami dotrą do szerokiej grupy odbiorców. Pewnie będzie sponsoring na vblogach jak w przypadku Wizardsów pokazujących gameplay. Nie sposób określić, jak promują się na chińskim rynku.
Trochę martwi mnie fakt, że nie pojawiła się choćby wzmianka na portalach/stronach Games Workshop, którzy mieli promować tą grę swoimi kanałami. No chyba, że coś przeoczyłem. Także podsumowując, też najbardziej mnie drażni cisza na społeczniówkach, bo to jest darmowy kanał promocji. Wrzucasz od ciula materiałów, zajawek itp. budując napięcie i chęć oczekiwania na grę. Ostatnio na YT pod trailerem widziałem komentarz jakiegoś portalu branżowego, który pytał czy mają konto na fb xD To pokazuje poziom braku istnienia firmy w tej sferze. Statystyka na steamdb również nie wystrzeliła.
Oczywiście wszyscy którzy tu komentują "czas, spokój, cierpliwość, longi" mają rację, ale tylko pod warunkiem, że ostatecznie gra odniesie sukces. Jeśli nie odniesie, to okaże się, że wszyscy tylko przykisili kasę na rok/dwa i wyjdą. A dobrze byłoby też grać pod premierę, a z taką promocją o dobrym zarobku w tym krótkim okresie nie ma mowy.