To ja dopytam jeśli można( i proszę tego nie traktować jako jakiś defetystycznych działań ale przed zakupem lubię wiedzieć jak najwięcej o spółce w którą zamierzam zainwestować) :
1. Ponad 300 000 klientów
To imponujące ale ile z tej liczby to faktycznie korzystający klienci - czytaj wpływający na wynik finansowy?. Z tego co sprawdzałem każdy może się zarejestrować bez wpłacania jakichkolwiek pieniędzy. Czy ktoś zna ARPU ?
2. Pierwsza spółka w swojej branży na NC
Telekomunikacyjnej? Tu bym polemizował....
3. Właśnie dowiedzieliśmy się, że chce wykupić Eurotelekom = pozyskanie ich klientów i know how
Jakie know how? Ja się nie doszukałem żadnych konkretów. Na forum też widziałem posty, które poddają wątpliwości wiarygodność tej spółki. Poza tym nie chce wykupić a co najwyżej prowadzą rozmowy i to z firmą o której nikt nigdzie nie słyszał nic konkretnego.
4. Powyższe wskazuje, że realizują plan jaki wcześniej przedstawili - wiarygodni
Plan potwierdzili wprowadzając nową stronę www i faktycznie szykując jakąś akwizycję, ale niczego konkretnego. Co ma ten Eurotelekom że warto go kupić? Jakich klientów? Jaki biznes jest corowy?
5. Najniższe ceny
Z mojego punktu widzenia, osoby która szuka okazji do zakupu, najniższa cena wcale mnie nie przekonuje. Znalazłem operatorów telefonii internetowej, którzy mają niższe ceny a złotówki bym na nich nie wydał !
6. "największa internetowa telefonia w Polsce - www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?p=6586684
hmmm link do forum. Super wiarygodne! I do tego wyczytałem że nie 300k klientów tylko 250 tys. gdzie czytając kolejne wątki zaczynając od pierwszego wynika że pozyskali 100k klientów w ciągu 2 miesięcy po czym po paru następnych miesiącach stracili 50k.
7.http://media2.pl/telekomunikacja/30219-ktora-e-telefonia-jest-niezawodna.html do poniższego
Kolego. Data publikacji tego artykułu to: 15 listopada 2007, godz. 14:38
Zainteresowałem się tematem ECL bo to jest dynamicznie rozwijająca się branża. W ciągu 3 lat wiele się zmieniło. Więc opierać się na tego typu badaniach zupełnie nie na miejscu. Choćby dlatego że widniejący na liście Tlenofon - 100% już nie jest tym samym ( wnioskuję z komunikatu na www.tlenofon.pl )