Suabo - wywołałeś mnie do tablicy, więc się ustosunkuję. Po dzisiejszej sesji UNIMOT wyceniany jest poniżej wartości księgowej (c/wk = 0,98). Mówimy o firmie, której aktywa na koniec II kw. wynosiły ponad 715 mln zł (w tym ponad 68 mln zł w gotówce). Do tego mamy wskaźnik c/z = 5,3, więc sam wypracowany przez spółkę zysk (na dziś) spłaca nam inwestycję w 5 lat i 4 miesiące. Tyle wskaźnikowo.
Do tego dochodzi polityka dywidendowa UNIMOTU, zgodnie z którą powinniśmy wciąż mieć solidną dywidendę za 2020 rok (a im kurs niższy, tym stopa dywidendy będzie bardziej korzystna).
Dalej uważam ,że na chwilę obecną akcje powinny "chodzić" po minimum 60-70 zł, a docelowe 100 zł jest jak najbardziej uzasadnione. Rynek wycenia jednak spółkę na tę chwilę inaczej i traktuję to jako promocję - w ostatnich dniach znów nieco zwiększyłem swoje zaangażowanie. Może robiąc "kółka" na przykład na 4MASS lub innej efemerydzie zarobiłbym lepiej, ale wolę kiedy mój kapitał znajduje odzwierciedlenie w udziałach w majątku i przychodach realnego przedsiębiorstwa.
Powodzenia na innych spółkach. Oby nie było lipy !!