W poprzednim poście pt.: "co jest grane muzykanci" napisałem, że też mam papier po 9,50 zł i też zastanawiam się co dalej. Moim zdaniem do sierpnia będziemy mieli okolice nawet 5 zł (najniższy kurs historyczny był w okolicach 4 zł). Nie przeceniałbym tutaj e-booków, ponieważ w naszym kraju nie są zagrożeniem, przynajmniej w okresie najbliższych 2 lat.
Wyniki są po prostu kiepskie i moim zdaniem po prostu Muza traci swoich dotychczasowych odbiorców, którzy sami z kolei mają problemy, pewnie skracają terminy płatności lub próbują ściągać swoje należności przeterminowane, z którymi obecnie mają coraz większy problem.
Pojawiająca się informacja o druku kilku bestsellerów prawdopodobnie nie spowoduje dużej różnicy. Wycofanie się w IV kw. 2010r przez Kompap oprócz opinii o "czerwonych" miało głębsze podłoże niż nam się wydawało (obserwuję MUZĘ od listopada 2010r).
Taka realizacja straty jest dla mnie sporym zaskoczeniem (myślę o szybkim przebiciu 7 zł) i niestety z kolei sporym oporem jak miało to miejsce z poziomem 7,80 do 8,15 zł.