Toya, ale zeby sie załapać na dywidendę to mogę spokojnie kupić w poniedziałek 24.05 bo muszę miec akcje 2 dni przed dniem dywidendy (ustalonym na 27.05) a w międzyczasie akcje mogą polecieć iks procent po słabym raporcie...
W innym poście ktoś wspomniał o zjeździe do bazy na 3PLN. Jak czytam to forum to mam wrażenie, że jest tu dużo osób, które kupiło ATD przez IKE nie bardzo znając podstawy analizy technicznej. wkleję wam coś żebyście wiedzieli czemu inni piszą o zjeździe do bazy...
Fioletowe to poziomy zniesienia Fibonacciego służące do przewidywania spadków (zasięgu spadków a nie samej szansy ich wystąpienia) i często korekta sięga 50%, 61,8% lub nawet 78,6%. Na czerwono dodałem 2 wieloletnie linie wsparcia, które pięknie się z dwoma ostatnimi poziomami pokrywają.
Słabo widać więc tak: poziom 61,8% to okolice 4,43pln a 78,6% to 3,69pln czyli ma gdzie spadać...
To że spółka ma fundamenty czy ktoś płatnie zrobił analizę i wysłał na maila to nic nie znaczy. Korekta też nie musi być tak głęboka,
dużo zależy od psychiki graczy tzn. czy zaczną panicznie wyprzedawać jak zobaczą -10% lub -20% i od tego jak duzi gracze chcą rozegrać sesje. A jeśli chcecie spółkę z silnych fundamentach, gdzie wyniki za 2020 był kosmos a kurs ledwie drgnął bo duzi gracze tak chcą to sprawdźcie Torpol. Popatrzcie jak tam był marazm przez rok a po wynikach cisza.
Analiza techniczna i fundamentalna oraz praca nad panowaniem nad emocjami (w moim przypadku huraoptymistycznymi) to podstawa żeby nie stracić (za wiele) na GPW. Powodzenia wszystkim życzę.
https://images92.fotosik.pl/503/694c3b6610704105med.jpg