Dnia 2015-06-19 o godz. 13:06 ~FREDEK napisał(a):
> kociuba 2003 i co teraz powiesz czy warto bylo sie przesiadac z COLUMBUSA na JRINVEST?
z logicznego punktu widzenia bezpieczniej jest na JRI mimo, że ,tam kurs różnie skacze. Przyczyną tego jest mała popularność tej spólki jednak na dzień dzisiejszy patrząc na perspektywę min. 6 miesięcy jestem zadowolony. Kurs będzie skakał to naturalne. Dla mnie najważniejsze jednak jest komunikat od CLC o zwiększeniu lub zmniejszeniu akcji energy lub komunikat od JRI o kolejnym wykupie akcji energy. Jeśli JRI ponownie dokupi akcje energy to już nie bedzie żadnych wątpliwości. Jeśli CLC dokupi akcje energy, wtedy będzie niezła podbitka i wielu wysypie swoje papiery. Wszystko zależy od tego ile tego będzie bo póki co mają poniżej 5% . W clc jest kupa papiera na ulicy 57% free float więc dźwignięcie kursu do 40-45gr. to bardzo trudne zadanie. W JRI jest mało akcji do sprzedania.... jest tylko 23 zlecenia sprzedaży w całym arkuszu i kończy się ono na 2zł za sztukę. To co w godzinnym wykresie się dzieje mnie to nie interesuje bo małą ilością można kurs zaniżyć lub dźwignąć. Na razie oczekuję na info mam nadzieję, że niebawem się pojawi choć tego nie jestem pewien, ponieważ columbus już dał komunikat o zmniejszeniu stanu poniżej 5% wystarczy dokładnie przeczytać
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Columbus-Capital-Informacja-istotna-dot-spolki-powiazanej-Columbus-Energy-S-A-7260645.htmlwięc trochę wątpię, że ponownie będą o tym komunikować skoro już wszystkich poinformowali oficjalnie zgodnie z prawem. Pozostaje teraz aktualizacja profilu CLC oraz aktualizacja CLCE i umieszczenie tam nowych współczesnych danych bo te obecne co są to wprowadzają ludzi w bład. Można napisać do CLCE by zrobili aktualizację akcjonariatu na ich stronie oraz CLC by zrobiło to samo.
Moim zdaniem sprawa jest oczywista. FREDEK nie doradzę Ci co robić bo na Twoim miejscu nie wiedział bym co zrobić...ważna jest umiejętność rozeznania rzeczywistości i wiązanie faktów opartych na dowodach oraz oficjalnych źródłach. Do raportu jest coraz bliżej. Obawiam się ze clc wprowadzając ludzi w bład ( bo ten komunikat o braku wykupu nagle został zawalony innymi infami coby tamten został zapomniany ) zwiększy free float właśnie po raporcie ( wiadomo o co kaman ). FREDEK powiadasz że jesteś długoterminowcem więc pytam się jak to jest, że na JRI patrzysz w skali jednego - dwóch dni skoro taki długoterminowiec jesteś? Jeśli byś popatrzył długoterminowo na obie spółki to nawet byś się nie pytał tylko siedział na JRI zaraz od ostatnich dwóch komunikatów.