Dnia 2023-05-06 o godz. 17:41 ~Testie napisał(a):
> Przez ostatnie 5 kwartałów przychody w związku z realizacją kluczowej umowy z PKP PLK istotnie spadły. W 2022 + Q1 2023 wyniosły raptem 82.89 milionów złotych co jest wynikiem niższym niż relatywnie słaby rok 2020, ALE nadal pozostaje 281.31 milionów złotych do zaksięgowania w następnych kwartałach.
> >
> > Do tego dochodzi aneks, który będzie na dniach. Dlaczego to wiem? Ano stąd, że po pierwsze wszystkie inne podmioty podpisują aneksy (Trakcja, Budimex), po drugie zbliża się 62 miesięczny "termin zakończenia" prac, które nie były możliwe do zakończenia na czas ze względu na prace równoległe. To nam daje kilka rzeczy:
> >
> 72 milinów złotych waloryzacji netto
> prawdopodobnie zmianę sposobu rozliczania certyfikacji
> wydłużenie terminu prac + prawdopodobnie dodatkowe prace, których dotychczasowa umowa nie uwzględniała
> rezygnację PKP PLK z kar umownych ze względu na to, że to oni byli hamulcowym tych prac pochodnie w związku ze słabą organizacją całego przedsięwzięcia
>
> Na dzień publikacji raportu mamy dość ważną informacje, że kredyty w wysokości 37 311 000 zł zostały całkowicie spłacone, co spowodowało zmniejszenie zadłużenia z 71 232 000 zł do 33 921 000 zł, do tego wkrótce wykupujemy obligacje.
> >
> > Ci, którzy piszą tutaj o bankructwie Compremum proponuję zerknąć na pozycje Kapitał Obrotowy Netto, który wynosi 157 991 000 zł i wzrósł w przeciągu ostatnich dwóch lat o 47.71%.
> >
> > Dla myślących pozostawiam pytanie:
> > Jaką jeszcze spółkę na polskiej giełdzie bez udziału skarbu państwa możecie kupić za mniej niż kapitał obrotowy netto?
> >
> > Warto wspomnieć o perełce - sprzedaż fabryki stolarki otworowej za 76 milionów złotych, przy kapitalizacji całego holdingu na poziomie 110 milionów. To o jakim poziomie niedowartościowania my tu mówimy? Dobrze zrobili, że puścili to do inwestora branżowego nikt inny nie dałby więcej za tą fabrykę.
> >
> > KPO jest pewne - widać to na przełamaniu USD/PLN oraz EUR/PLN. Tam robią kasę najwięksi i doskonale wiedzą co obstawiają. Cierpliwi zostaną nagrodzeni - ja naprawdę się cieszę z tutejszych Flamebait'ów, którzy jak się okazuje pilnują mi wyników w długi weekend i cieszą się, że ktoś oddał dobry walor PKC na zamknięciu. Dzięki Wam i ja korzystam. Serdecznie Wam dziękuję za Waszą ciężką pracę.
> >
> > Szczególne podziękowania dla ce, binka, arturka no dzięki Wam chłopaki nie dałoby mi się zebrać wtedy z 90% tego co było poniżej 2 złotych i teraz zobaczcie jak dobrze Wam idzie, może i dla Was coś skapnie.
> >
> >
> >
> >
> >
> >
> >
>
Dnia 2023-05-06 o godz. 17:41 ~Testie napisał(a):
> Przez ostatnie 5 kwartałów przychody w związku z realizacją kluczowej umowy z PKP PLK istotnie spadły. W 2022 + Q1 2023 wyniosły raptem 82.89 milionów złotych co jest wynikiem niższym niż relatywnie słaby rok 2020, ALE nadal pozostaje 281.31 milionów złotych do zaksięgowania w następnych kwartałach.
To pewno się odbędzie w tym i przyszłym roku ... bo raczej nie ma szans na skończenie kontraktu z PKP PLK w 2023.
Ale nawet pomijając kontrakt z PKP PLK w samym rym roku tylko z trzech kontraktów o których wiadomo że będą zaksiegowane w tym roku. IKS Solino i Remont Torowiska wraz z Alustą ( tam Compremum załóżmy że ma nawet tylko 30% całej kwoty.) remont wagonów z Trans Train 60% z kwoty nie liczę małych kontrakcików na remonty kilku dworców po kilka mln zł.
To mamy 155mln + 54mln (30%) +61mln (60% - 61mln już zaksięgowane w IV kw.) = to daje ponad 208 mln przychodów w całym 2023 r. bez kontraktu z PKP PLK gdyby pkp plk dołozyło tylko tyle co w tamtym roku 82 mln zł
Łącznie przychody w 2023 roku wyniosą 290 mln zł celowo nie liczę Słonaw owszem jeszcze bedą w pierwszym kwartale ale to tylko dodatkowe przychody raczej nie przyniosą zysków.
Tak czy siak mamy minimum 290 mln przychodów w 2023 w porównaniu do 217 mln za 2022 które były razem ze stolarką.
Zapowiada się nam całkiem fajny rok.