Na razie Cez najwyraźniej zamierza kontynuować skup swoich akcji poprzez spółki zależne. To widać zresztą na sesjach w dniach 20X-2XI 2009 ponad póltoramiliona akcji na rynku, to samo w Czechach 20 X - 7 XI 2009 zwała akcji ponad 7 mln akcji w obrocie (obroty rzędu 10% z całego roku pod względem ilości ogółu akcji w obrocie). Poprzednie takie obroty pod względem ilości akcji w obiegu miały miejsce w momencie gdy CEZ ogłosił i rozpoczął skup własnych akcji celem umorzenia. Tutaj najwyraźniej (może jestem w błędzie ale tego akurat na 100% nie wiem, mogę się tylko domyślać na podstawie wolumenów akcji wystawionych do sprzedaży ) spólki zależne od CEZu wypychają akcje celem manipulacji ceną. Przy takiej nadpodaży papierów na rynku akcje muszą zjechać ostro w dół. Wg mojej oceny akcje mogą spaść do 125 - 130 zł za walor nawet do końca roku. Akcje te następnie zostaną wniesione aportem przez spólki zależne od CEZ-u a następnie posłużą do podwyzszenia kapitału spólki zależnej po kursie kupna. Tak więc pewnie trochę to jeszcze potrwa, ale najpóźniej od połowy lutego kurs znowu będzie rósł. Jeżeli coś mogę doradzić to ... sprzedaż Cezu odkupicie jak będą tańsze.