Moje odpowiedzi w komentarzach niżej
Dnia 2017-11-09 o godz. 14:53 ~taka_prawda napisał(a):
> Kaziu, spolka w 2016 roku zarobila 3mln zl, uwazasz ze to rewelacyjny wynik firmy informatycznej? To subiektywna opinia..
Nie uważam ze to rewelacyjny wynik. Uważam, że wynik jest ok do kapitalizacji. Czyli jak kupiłbyś dzisiaj całą spółkę za jej obecną kapitalizację to po 8 latach ci sie ten zakup zwraca. To jest dobry wskaźnik i jak masz lepsze obecnie na GPW to podaj prosze.
> Na minus, czyli dlaczego nie inwestowac:
> - obligi 8% wypuszczone, wcale duzego zainteresowania nie bylo, mimo ze bardzo przyjemny zwrot. Osiem procent, a obligacje przeciez sa instrumentami o dosc niskim ryzyku, zastanawiajace? Moze to sugerowac znaczna niechec do inwestowania w takie perelki, ktore - patrz punkt nastepny.
JEst ogólna niechęc do branży IT. Popatrz sobie dalszy punkt.
> - spolka nie informuje o zadnych nowych umowach, nic co pojawiloby sie w ESPI/EBI, jedyne newsy, ktorych rzetelnosc moznaby kwestionowac wypuszczaja na jakims serwisie gdzie widocznie nikt nie patrzy na prawdziwosc informacji.
To nie jest dla mnie wyznacznik zniechęcający do zakupu. Prawo giełdowe wyraźnie wskazuje kiedy spółka ma obowiązki informować przez ESPI i spółka się z tego zobowiązuje. Jeśli podpiszę jakąś umowę istotną, to ją przekaże.
> - spolka dywidendowa mowisz? Chyba sobie zartujesz. Przypomne, ze wyplacili dywidende 1 (JEDEN) grosz! Odejmij od tego podatek jeszcze i wyjda naprawde smieszne pieniadze, smaczku dodaje fakt, ze ta twoja dywidenda byla wyplacana przy kursie ~40 groszy, no faktycznie 2,5% brutto dywidendy spolki o watpliwych fundamentach, tylko brac!
JAkaś dywidenda jest zawsze lepsza niż brak dywidendy. Tylko 127 spółek z 478 na GPW chce sie dzielić zyskami. Dla ciebie to źle, że INDATA jest w tym gronie. Ok, twoja sprawa.
> - Zarzad spolki w ogole nie dba o relacje inwestorskie, kurs pikuje juz od dobrego czasu, a gdybys zainwestowal 3 lata temu w ta swietna spolke 10 000zl, dzis mialbys moze 1 500zl z tego. Tak, 86% spadek kursu w ciagu 3 lat.
Popatrz na inne spółki z sektora informtycznego. Czy nie jest podobnie? Wszystko leci w ostatnim roku i cała sztuka jest wiedzieć kiedy wejść, bo wszystko ma swój koniec. Jakby to każdy wiedział, to byliby tu sami milionerzy, a odsprzedać akcji na górce nie byłoby komu.
> - Nic sie zlego nie dzieje mowisz? To moze powiedz jak przebiega skup akcji prowadzony przez spolke, ile skupili do tej pory od kiedy trwa i tak dalej. Smialo nie wstydz sie. Rownie nic zlego mozna powiedziec o ich oprogramowaniu ktore cudownie mialo leczyc pacjentow. Zadzwon do firmy i zapytaj sie na jakim to jest etapie. :)
Mają czas ze skupem jeszcze. Nie niepokoi mnie to.
>
> To sa minusy z mojej listy, a uwierz jest ich wiecej. Na chwile obecna nie ma zadnej optymistycznej przeslanki za kupnem tego, bo do 1gr jest jeszcze bardzo daleko, a na wzrosty sie nie zanosi. Kolega wyzej, rekin finansjery kupowal po 0,37, aktualnie jest juz -10% stratny a za chwile moze to byc -20%. Mnie takie inwestycje nie bawia.
>