Dnia 2014-05-05 o godz. 11:02 ~Dr_Lubicz napisał(a):
> A teraz merytorycznie, spółka przyśpieszyła publikacje
> raportów, niby plus. A teraz pytanie do
> "znawców". Dlaczego zamiast
> "zbierania" akcji pod tą fantastyczną
> wiadomość jest sprzedaż ? Tylko proszę nie piszcie, że to
> wyciskanie ostatnich akcji od spanikowanych...
Spróbuję merytorycznie...
Dlaczego tak walą, niestety nie wiem. Czy jest to "klasyczne zaniżanie przed odpałem" okaże się za kilka godzin lub kilka sesji.
Mogę natomiast odnieść się do przyspieszenie raportu rocznego: skoro w przyszły poniedziałek mają głosować między innymi zatwierdzenie sprawozdania za 2013 r. to jedynym logicznym rozwiązaniem jest jego publikacja przed walnym, bo inaczej jego zatwierdzenia bez jego znajomości byłoby zwyczejnie niemożliwe (gdyby pozostawili pierwotny termin). Nie ma więc to żadnego związku z tym, że będzie on "cudowny" - pewnie niewiele się zmieni w porównaniu z tym co zostało przedstawione w raporcie za IV kwartał.
Co do przyspieszenia publikacji raportu za I kwartał 2014 to nie mam specjalnie koncepcji. W jakiś cudowny wynik I kwartału nie wierzę, raczej nie o to tu chodzi. Jedyne co mi przychodzi do głowy to być może po zatwierdzeniu raportu za 2013 i udzieleniu absolutorium za 2013 Wiśniewski i Matyjas dogadali się na odprzedaż reszty akcji od Wiśniewskich bezpośrednio po walnym i odwołaniu RN - w sytuacji, gdyby raport miał być publikowany w pierwotnym terminie byłoby to niemożliwe ze względu na tzw "okres zamknięty". Tyle moich przemyśleń, zapraszam do dyskusji.