W zasadzie nie napiszę nic nowego. W firmie przez ten rok niewiele się zmieniło, chociaż na pierwszy rzut oka tego nie widać. Pominę kwestię marż, ponieważ tak naprawdę mają one drugorzędne znaczenie dla obrazu całej firmy. Drugi rok z rzędu ma się wrażenie, że Tesgas przez "przypadek" zalicza zysk. Kwestia jest zrozumiała ze względu na otoczenie rynkowe, zarówno wewnętrzne polskie, jak i europejskie. Firma próbuje szukać dywersyfikacji, co przy spadających cenach paliw kopalnych jest postępowaniem normalnym. Niższe ceny za paliwo, niższa kasa za kontrakt - tak to się niestety przekłada, co pokazują wyniki. Przy zaskakująco wysokich przychodach mamy również wysokie koszty.
Jednocześnie Tesgas nie chce ładować wielkiej kasy (którą posiada na rachunkach) w przejęcia, gdyż moim zdaniem nie widzi we wspomnianym otoczeniu szans na szybki zwrot kapitału. Taką sytuację determinują dodatkowo opóźnienia w zapłatach od kontrahentów za wykonanie dotychczasowych kontraktów a co za tym idzie zaglądanie do własnej kasy w celu pokrywania własnych zobowiązań. Obserwowaliśmy już takie zachowanie w IIIQ 2014 roku.
Trochę pozytywów! Spadają zobowiązania firmy, szczególnie cieszy obsługa leasingów i pożyczek. Z drugiej strony spadają też należności, ale tutaj nie szukałbym wielkiej analogii.
Co dalej z PiTern i StalWarsztatem? Zarząd przekonuje nas, że spółki te zatrybią i zaczną przynosić zyski. O ile w przypadku tej pierwszej, po wejściu w życie ustawy o OZE, wydaje się to bardzo możliwe (szczególnie, że "księgowo" jest już wyzerowana), o tyle jeśli chodzi o Stal Warsztat, to trudno mi cokolwiek wyrokować. Modernizacja została zdaje się zakończona. No zobaczymy.
Zarząd rozważa wypłatę dywidendy za 2014 rok i mnie jako inwestora (a właściwie inwestorka :)) długoterminowego ta informacja bardzo cieszy. Wiadomo, że jeżeli Zarząd zaproponuje to na Walnym zostanie klepnięte (patrz procentowy udział w głosach ze względu na posiadane akcje). Tu znowu moja prognoza - 0,10 - 0,12 zł na akcję.
Wszystkie powyższe informacje są oczywiście moją subiektywną oceną sytuacji spółki TESGAS i opierają się tylko i wyłącznie o moją wiedzę. Nie mają one też wpływać na jakiekolwiek decyzje czytających związanych z nabyciem, bądź zbyciem akcji spółki.