Po ostatnich sygnałach z ministerstwa, trudno wyciągnąć precyzyjne wnioski. Wydaje się, że ze względu na potężne zagrożenie atakami jakie się pojawiło i groźbę wielkoskalowego konfliktu, będą pomijać dotychczasowe obostrzenia ustawowe (takie coś słyszałem) no i co za tym idzie czasowe i finansowe ograniczenia. Zakładam że będzie konkret - szybko i bardzo dużo. Słyszałem też że mają przesuwać środki z wielu innych zadań tylko na projekty dronowe tak na szybko - przede wszystkim budowa systemów antydronowych - z naciskiem na niskie koszty użytkowania takich systemów ( coś wam to mówi ? :) Iryda jest bardzo tania w zużyciu amunicji bojowej i to moim zdaniem będzie przesądzać ! Może dostaniemy najwięcej ? Tak jak gdyby robili to konkretnie pod nas.
Mam strzelić jak kwota ? ;)
Żeby strzelić w miarę celnie należy sobie uzmysłowić w jakich kwotach nasz MON się obecnie obraca przy zakupach, i tak np:
- Koszt jednego czołgu M1A2 Abrams w najnowszej wersji SEPv3 wynosi około 9 milionów dolarów (ok. 92 miliony złotych)
- Koszt zakupu jednego samolotu F-16 to od około 60 do 80 milionów dolarów za sztukę
- Cena 1 myśliwca F-35 waha się od około 80 do 120 milionów dolarów netto,
- Koszt wyszkolenia pilota: Wysłanie jednego pilota na kurs do obsługi myśliwca F-16 to około 25 milionów złotych.
Polska zamówiła niedawno 32 samoloty F-35A za 87,3 miliona dolarów netto za sztukę, w ramach umowy o wartości 4,6 miliarda dolarów
Całkowity koszt zamówienia dla Polski 250 czołgów Abrams wynosił do 6 miliardów dolarów.
No i hit !!! Polska ma kupić 96 śmigłowców AH-64E Apache Guardian w ramach umowy z 2024 roku, której koszt netto wynosi około 10 miliardów dolarów amerykańskich, co na tamten moment oznaczało ok. 39,7 miliarda złotych.
Słuchajcie - kapitalizację mamy teraz ok. 30 mln, to nadal śmieszna kwota - tyle co wyszkolenie 1 pilota myśliwca F-16, o pilocie F-35 nie wspominam bo pewnie 50 mln pln to kosztuje. Dofiansowanie do naszego projektu IRYDA musi być wielokrotnie większe niż koszt wykszolenia 1 pilota myśłiwca !!! No nie bądźmy śmieszni. Ja widzę to skromnie na początek - że dostaniemy ok 200 - 300 mln pln NIE MNIEJ na tak poważny projekt ? Jednak kwota ok 1 mld PLN też mnie nie zdziwi. No może nie wszystko na start ale ze 100 mln pln w pierwszej transzy ?