Dnia 2025-06-29 o godz. 11:00 ~Techniczny napisał(a):
> Tak zerknąłem na Alte i faktycznie praktycznie zerowe zadłużenie przy cwk 0,16. Ze tez nikt jeszcze tego nie dźwignął. Zobaczymy.
Aktualnie Alta ma nawet wskaźnik C/Wk=0,15 przy ratingu wiarygodności kredytowej AAA (brak zobowiązań).
A tam też wartość gruntów w Siewierzu-Jeziornej jest nieco zaniżona - oczywiście nie w takim stopniu jak niektóre aktywa nieruchomościowe Rank Progressu, ale też powinna być wyższa.
Natomiast w przypadku Alty te około 120 ha gruntów w Siewierzu-Jeziornej to praktycznie jedyne jej aktywo - więc przy skali zaniżenia wartości np. tylko o -20% mocno (a właściwie w sposób całkowity) wpływa to wprost na wartość księgową kapitałów własnych...
W uproszczeniu : 13,61 zł +20% = 16,33 zł na 1 akcję Alty
Na Rank Progressie natomiast wartość niektórych aktywów nieruchomościowych zaniżona jest w księgach nie o 20 czy 30 % ale wręcz kilka razy! Oczywiście nie wszystkich - np. galerii to nie dotyczy.
Zresztą... jakiś rok temu próbowałem to szacować i wyszło mi ok. 30 zł wartości księgowej (bez terenu w Gdyni) i blisko 40 zł, gdyby decyzją Sądu Najwyższego Gdynia trafiła do aktywów Ranka.
com