Mówisz "ubrali" a chyba wszyscy dobrze wiedzą, kto tutaj wysypał się jak głupi. Podobna akcja była na xtb więc można sobie porównać do tego okresu tamtej spółki.
Bardziej mnie interesuje kto teraz sypie w takim dołku. To dopiero jest dziwne, bo nawet dla kolarzy kurs jest atrakcyjny a jednak ciągle pojawiają się spore pakiety. Być może to zniecierpliwieni ludzie, ale przez to że nie znam aktualnego stanu posiadania naszego drogiego fundu, ciągle chodzi mi po głowie że wysypuje się z resztek i ma gdzieś czy sprzedaje po 10,11 czy 12 zł. Oczywiście niewykluczone, że to spekula albo spanikowani, ale mimo wszystko dziwne te zagrania są.
Zanim znowu zaczniesz porównywać to do Mercatora, to powiem tyle że Mercator spadał wiele miesięcy i to po kilku negatywnych infach np. gorszych szacunkach niż spodziewali się akcjonariusze, infie o skupie zamiast dywidendy, braku strategii obiecanej już w marcu oraz sprzedaży akcji przez żonę prezesa. Trochę im tam grzeszków się nazbierało, więc nic dziwnego że drobni mają dosyć tej spółki. Pomijam już coraz gorsze perspektywy sprzedażowe i związane z tym niekorzystne zmiany w umowach. Wycena Mercatora jest śmieszna, ale to wynika też z tego że rynek nie wie kompletnie jakie mają plany inwestycyjne (mają w końcu w kasie chyba z 1,5 mld złotych) i gdzie ustabilizuje się cena rękawic i zysk.
Tutaj dynamika spadków jest bez wątpienia znacznie większa. Od rekordowych szacunków minął trochę ponad tydzień a kurs 25% niżej. Na pewno nie pomaga spadek innych stalowych spółek, ale umówmy się że taki Cognor po prostu zalicza korektę po wzrostach, a tutaj korekta już przewyższyła wzrost po szacunkach. Dziwne to wszystko, ale jedyne co by mnie skłoniło w tym momencie do redukcji ilości posiadanych akcji to ESPI o sprzedaniu akcji przez Zarząd. No ale podejrzewam, ze oni ostrzą sobie żeby na znacznie wyższe poziomy. Teraz nie opłaca im się sprzedawać chociażby z uwagi na dywidendę, która patrząc po kursie niedługo rzeczywiście może stać się na tyle atrakcyjna, ze warto będzie trzymać akcje dłużej.