Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  3,00 zł , zmiana od tamtej pory: -98,00%

Re: Hussayra - wcześniej inwestowałem w idee i projekty

To ja wiem jak można sobie wyliczyć aktualną wycenę akcji Arrinery posiadanych przez Erne w portfelu. Po cenie zamknięcia z piątku 13.01.16 (9,11 zł) w portfelu Erne akcje Arrinery warte są 26,8 mln zł, gdyby ktoś jednak był chętny na fixingu coś sprzedać to miał szanse dopiero po 8,32, czyli 0,79 zł niżej i wtedy wartość w portfelu Erne po takim zamknięciu spada o prawie 2,4 mln zł do 24,44 mln zł. Trochę lata ta wycena...

Ale nie to jest istotne. Starając się wycenić Erne, załóżmy w jakimś modelu, należałoby przyjąć jakąś wycenę dla Arrinery i wydaje mi się, że trudno było tam wrzucić wycenę rynkową, bo po pierwsze nowi inwestorzy nie mieli ochoty obejmować nowych akcji po 9 zł, więc po co tyle mieliby Ci potencjalni nowi płacić na rynku? Musiałoby coś w tym czasie np. zmienić się w spółce, a na razie nic takiego od czasu próby emisji nie dostrzegłem. Po drugie można by przyjąć w modelu wycenę na podstawie generowanych zysków Arrinery, ale na razie żadnego auta nie sprzedali, nie mają homologacji ani nie mają zamówień, ponoszą straty, więc trudno coś zakładać. Po trzecie można by przyjąć w wycenie Erne, cenę po jakiejś ktoś mógłby od nich kupić Arrinerę, ale skoro nie było chętnych do objęcia nowych akcji to również ciężko coś zakładać odnośnie potencjalnej sprzedaży spółki z portfela Erne. Stąd duży kłopot jeśli ktoś chciałby rzetelnie wycenić Erne...

Z innymi spółkami notowanymi na giełdzie Erne sobie radzi z ich sprzedażą lepiej lub gorzej patrz Farm51 lub QubicGames, ale Arrinera to największe ich aktywo, którego sprzedaż raczej nie byłaby łatwa...

http://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-rachunek-zyskow-i-strat/ARRINERA

Na podstawie historii biznesradar również nie jest w stanie przyjąć jakąś wartość teoretyczną dla spółki, gdyż kupując akcję Arrinery, kupujesz przede wszystkim optymistyczną wizje przyszłości spółki:

http://www.biznesradar.pl/wycena/ARRINERA

I jeszcze obligi. Wygląda na to, że w maju będą musieli zrolować i ktoś już tam będzie musiał objąć nowe za ok 2 mln zł, a do tego kwestia pozyskania kasy, która się w spółce nie pojawiła z nieudanej emisji akcji pozostaje otwarta...

https://www.bankier.pl/wiadomosc/ARRINERA-Informacja-Zarzadu-w-zwiazku-z-zakonczeniem-subskrypcji-obligacji-serii-B-i-dokonaniem-ich-przydzialu-7257630.html

Ja przyznam szczerze nie wiem po ile powinno chodzić Erne, jeśli ktoś wierzy, że auto Arrinery będzie się sprzedawało w dużej ilości i spółka będzie generowała sowite zyski oraz spłaci ok. 11 mln długu do Erne, pewnie ten ktoś z dużym optymizmem będzie patrzył na wycenę Erne, ale jeśli ktoś ma przeciwne zdanie to pewnie powinien to największe aktywo w portfelu Erne odpowiednio sobie wycenić i tyle...

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ERNE 20,00% 0,06 2019-04-16 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.