W IKZE można oszczędzać na emeryturę praktycznie w każdym wieku, ja zacząłem wprawdzie już kilka lat temu, ale dalej tam inwestuję, pomimo tego, że przeszedłem już na emeryturę, ponieważ jest to najbardziej opłacalna obecnie forma oszczędzania!
> Wielkość wpłat jest tam niestety ograniczona (w tym roku 7106,4 zł), ale dodatkowe wpłaty z dywidend już nie!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak sam napisałeś, nie jest to kwota która zwala z nóg.
Wole płacić mniejszą prowizje, a ta zależy od obrotu który zależy od Ciebie.
To dla mnie byłoby dodatkowe zajęcie, a i tak na giełdzie (3 konta) ledwo sie wyrabiam.
Ale dzięki za info.
Ps. 1.Cały czas obserwuje otoczenie (DAX, SP7500, USD/PLN... itd), i zaczyna to nie wyglądać ciekawie.
Mnie udało się w grudniu (dzięki, optymalizacji podatkowej),mieć dużo wolnych środków, i w momencie kiedy wybuchła wojna miałem kasę na kupowanie akcji różnych spółek w "okazyjnej" cenie.
Ale przy tym co się dzieje zastanawiam się , czy nie zacząć realizować zysków.
2. co do krytyki tych 25%, (liczę w sposób "amerykański", wyjaśnię:
Oczywiście 25/75 daje 33%, co tez nie jest prawdą, bo jest to 33,3333333%, lub dla bardziej "zorientowanych" zgodnie z regułami matematyki 33,(3)% (tzn w okresie.
Dla ludzie znający amerykański system to tzw, .padding to a quarter