Forum Gospodarka i polityka +Dodaj wątek

Re: GRUPA TRZYMAJĄCA SONDAŻE - Przeczytaj koniecznie !

RE: sw1

"JEST ROWNIEZ FAKTEM............! - jeżeli wybrałeś sobie część faktów a resztę pozostawiłeś, to nie twierdź , ze pozostała część to nie fakty......................gdybyś w swoim wątku przedstawił tylko wyszczególnione punkty a ja dopisałbym sobie wyżej wymieniony tekst twierdząc, że można tak napisać, to wtedy nie byłoby to faktem i moglibyśmy podzielić tak jak podzieliłeś........................ ale to nie ja sobie napisałem ten tekst........
- czyżby dla Ciebie faktem były tylko zaznaczone punkty..................... ? reszta już nie jest faktem...........? a to ciekawe............ : )"

Wyjaśnię pewne nieporozumienia:
fakty (jako zaistniały stan rzeczy ) , które przytoczyłem wydają się w moim przekonaniu istotą tego artykułu - co nie oznacza, że pozostała część jest dla mnie nieważna, łącznie
z samym ogólnym mechanizmem manipulacji( niezależnie kto się jej dopuszcza), ale to przecież " oczywista oczywistość".

Twoje pytania:
-Czy prawicowe ugrupowania nie doprowadziłyby do powstania grup trzymających władzę..........?-
- Czy nigdy nie przyszłoby im do głowy aby coś takiego sobie stworzyć..........?
- Czy tylko profesjonalne sondażownie, nie starające się wywrzeć wpływ na innych ...? - itd......... "

Przykłady krajów w których prawica miała okazje sprawować władzę( bo uważam, że
w III RP praktycznie nie rządziła- krótki epizod Olszewskiego i Pisu ) pozwalają stwierdzić, że takie patologie miałyby miejsce.
Tylko tutaj chodzi o zachowanie pewnej równowagi wpływów w IV(media) i V(ośrodki badania...) władzy między ugrupowaniami politycznymi, które w Polsce są dramatycznie zachwiane. Brak tej równowagi rodzi poczucie bezkarności.
Powoduje , że Polska jest jeszcze tylko i wyłącznie (i długo będzie) postkomunistyczną atrapą demokracji.

Moje pytania :

1. 32 % pomyki GfK w wyborach prezydenckich

Co by sie dzialo w krajach o bardziej rozwinietych demokracjach ( np. przywołanej w art. Wielkiej Brytanii) gdyby mialo miejsce podobne zdarzenie ?
Co stalo by sie z firma ktora przeprowadzila takie badanie ( u nas w najlepsze nadal "smazy"swoje sondaze) ?

2. Ewidentne powiazania szefow sondazowni, zarzadow (bardzo dobrze udokumentowane) z poprzednim systemem.

Czy ma to wplyw na skale i kierunek pomylek osrodkow ?

3. Pomijanie PGB i nie korzystanie z jej badan przez media, PBG- firma , ktora w rankingu zgodnosci badan z rzeczywistymi wynikami wyborow zajmuje I miejsce
Dlaczego media nie korzystaja z jej uslug ?.
( brak certyfikatu Płk. Kwiatkowskiego ? )
Moje pytania pozostają bez odpowiedzi - chociaż ja je traktuję jako te z rodzaju retorycznych.

POzdrawiam.