Forum Gospodarka i polityka +Dodaj wątek

Mów mi wuju - GRUPA TRZYMAJĄCA SONDAŻE - Przeczytaj koniecznie !

1/ Jeżeli wklejasz tekst nie swój to podaj źródło. Jeżeli to Twój, to podpisz się, tak jak robisz to w gazecie.
http://www.gazetapolska.pl/?module=content&lead_id=1682
2/ Teza została postawiona. Fakty zostały zebrane i ładnie uporządkowane. Fakty mają potwierdzić tezę. Ale niestety nie potwierdzają jej. Dlaczego, bo podawane są nazwiska tylko osób, które mogą potwierdzić tą tezę. Brak w tym tekscie nazwisk i życiorysów osób robiących sondaże na zamówienie PIS-u.
Bo do tego sprowadza się przyjęta teza.
Równie dobrze mogę postawić tezę i udowodnić ją, że piszący ten tekst autor pochodzi - ma związek z PZPR, gdyż wszyscy obywatele tego kraju mają swoich rodziców, którzy w ten lub inny sposób związani byli przez lata z tą organizacją.
3/ To że sondaże robione są na zamówienie, to wszyscy wiemy.
To, że sondaże i robiący je grupy badawcze mylą się też wiemy.
To, że sondaże mogą służyć do manipujacji, to średnio inteligentny obywatel też wie.
Grupa socjologów nie jest liczna i jak wszyscy wiemy wielu z nich angażuje się po stronie określonych partii politycznych, bierze udział w kapani wyborczej, często ją kształtują. Wielu z nich w sposób pośredni lub co bezpośredni bawią się w polityków.
Wiemy też, że nie wyniki pojedyńczych sondaży są istotne. Istotne jest to, czy długoterminowe wyniki pokrywają się z ostatecznymi wynikami. Sam z pełną premedytacją będąc badany w czasie ostatnich wyborów do Sejmu przez Grupę badawczą (nie pamiętam którą) kłamałem. Chciałem sprawdzić jakie będą wyniki sondażu i porównać je z wynikami oficjalnymi wyborów.
Wynik wyborów odbiegał od wyników podanych jako wstępnych sondażowych o 2-3%.
4/ Najlepszym sondażem sa wybory parlamentarne i prezydenckie. One w sposób jednoznaczny rozstrzygają, kto jest zwycięzcą.

Ten tekst jest też jedną wielką manipulują. Dziennikarze i redakcje mają mogą mieć poglądy polityczne i jej prezentować. W mojej ocenie ww. tekst nie spełnia jednak podstawowej zasady dobrego dziennikarstwa. Braku mu podstawowej rzetelności i obiektywizmu. Tekst miał spełnić określony cel. Może spełni, ale nie moim przypadku. Nie lubię jak się ze mnie robi balona.