Dnia 2023-01-12 o godz. 20:10 ~fatman napisał(a):
> @Inwestujemypl pisał po wynikach 1 kw że częściowo uwzględnili w zyskach sprzedaż w Dreźnie. Ciekaw jestem czy przekazanie Drezna nastąpiło tak jak planowane było w IV kw i czy też przychód w Niemczech uznaje się w momencie wydania mieszkania.
>
Pisałem przed wynikami 1q 2022 że to powinno częściowo być rozliczone ale nie zostało dlatego niższy był wynik niz liczyłem
za 1q 2022
dlaczego tak sądzę że nie został rozliczony
Bo Drezno jako projekt „ATAL MIKA I” jest własnościa Atal Development GMbh w której nasz Atal ma tylko 49% udziąłu jako mniejszościowy udziałowiec czytamy w raporcie nasz Atal nie konsoliduje tego projektu w zyskach grupy tylko wyceniane jest ten projekt metoda praw własności .
Przy stosowaniu metody praw własności w aktywach trwałych skonsolidowanego bilansu spólki wyodrębnia się pozycję „Udziały w jednostkach podporządkowanych wykazując udziały w cenach ich nabycia
W Atalu ten udział jest na 3q 2022 nie zmieniony od poczatku nabycia udziału w projekcie i w rubryce kapitał trwały Udziały w spółkach zależnych wynosi 2 690 tys zł dlaczego tak mało bo całośc projektu finansowana jest kredytem jbankowym a nie kapitałem Atalu jak czytamy w raporcie rocznym 2019 roku
Jednostka dominująca udzieliła poręczenia do kwoty 15 mln EUR za zobowiązania spółki stowarzyszonej ATAL Development GmbH z siedzibą w Berlinie wobec Powszechnej Kasy Oszczędności Banku Polskiego S.A. z siedzibą w Warszawie, działającej przez Oddział w Republice Federalnej Niemiec z siedzibą we Frankfurcie nad Menem z tytułu umowy kredytu inwestycyjnego z dnia 20 grudnia 2019 roku w kwocie 10 mln EUR finansującego projekt deweloperski „ATAL MIKA I” w Dreźnie, której dłużnikami solidarnymi są ATAL Development GmbH oraz Juroszek Investments Sp. z o.o.
Oczywiście projekt wraz z postepem prac wymagał coraz wiekszych nakładów gotówki uzupełnianej wzrostem kredytów aż do 27 mln euro obecnie ale nie udzielanego przez firmę Atal tylko poręczanego ,.
gdyby ta sprzedaż była rozliczone do tej pory czyli do 3q 2022 to nie byłoby takiego wpisu w raorcie za 3q 2022.
W dniu 31 marca 2022 roku kredyt udzielony ATAL Development GmbH został podwyższony o kwotę 5 mln EUR w wyniku czego kwota poręczenia ATAL S.A. wzrosła na podstawie oświadczenia ATAL S.A. z dnia 9 maja 2022 roku do kwoty 27,5 mln EUR. Jednocześnie przedłużono okres kredytowania do 31 grudnia 2022
skoro mamy wpis ze przedłużono kredytowanie do do końca roku 2022 to znaczy ze do końca roku jednak zostanie rozliczona sprzedaz udziałów w projekcie Atal Mika I i Atal development GmbH w której nasz Atal ma 49% wykaże zysk 58 mln euro minus kredyt 27,5 mln euro zostaje 30 mln euro co przy 49% dla Atalu plus dodatkowe koszty .
Powinni to po sprzeadzy wykazać w zyskach z inwestycji
w1 q2022 nie jest zaksiegwany żaden zysk z inwestycji , wiec powinien byc teraz .