Forum Giełda +Dodaj wątek
Dnia 2013-08-20 o godz. 14:44 ~thegreatmongo napisał(a):
> 1. Jestem staromodny i uwazam, ze firma produkcyjna powinna
> modernizowac swoj sprzet, przejmowac inne firmy itp, a
> akcje skupowac tylko w ostatecznosci.

Jeśli jesteś właścicielem Graala, to miałoby to sens.
Ja jestem chwilowym mniejszościowym akcjonariuszem i skup akcji traktuję jako dywidendę. Wolę ten skup, który powiększa udział w majątku na akcję niż inwestycje, które są z definicji niepewne, a często spóźnione, jak choćby te z łososiem.
W branży niskomarżowej inwestycje są szczególnie ryzykowne, bo koszt kapitału jest zewnętrzny, a nie zawsze cenotwórczy.

> Ktos kto skupuje akcje pokazuje, ze potraktowal je de facto jako pozyczke.
Spójrz na ten skup jak na zakup najlepszej firmy w branży za bardzo okazyjną cenę.
To chyba dobra inwestycja?

> To jest ok, ale ja bym wolal inwestycje.
Jeśli ktoś kupił akcje poniżej ceny nominalnej, będzie miał inne zdanie.
Ciągle myślisz stereotypem dożywotniego inwestora na Graalu.
A przecież to Graal padnie pierwszy - razem ze swoimi inwestycjami.
Tak wynika ze statystyk, choć nie wiem ile masz lat - jedyną wskazówką w tym zakresie jest poprzednia dyskusja. :)

> 2. Najwazniejszy jest dla mnie % skupionych. Sa jakies tam wynalazki, ktore
> niby wiecej skupoily, ale nie sensowne firmy.

Kluczowe jest zatem pojęcie wynalazku.
Bez niego najwięcej dużych skupów byłoby na NC. :)
Ale z powodu obaw, że to Graal definiuje to pojęcie, robi się nam masło maślane.
Tak czy siak, trudno uznać skup za 20mln za szczególnie duży.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GRAAL -2,30% 21,50 2025-06-16 12:01:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.