Na szybko wczoraj liczyłem te dwa kwartały i wdało mi się trochę błędów w przypadku sumowania czwartego kwartału (zaniżyłem tam liczby z Top 200/3000/500/1000). Dzisiaj jednak sprawdziłem raz jeszcze oraz dodałem orientacyjne wielkości sprzedaży przy każdym poziomie i wyszlo mi, że w Q4 21 sprzedaż na Steamie była o ok. 17% wyższa od tej z Q1 22. To dokładnie tyle samo co pokazał średni dzienny peak. Patrząc na liczbę nowych komentarzy było gorzej o 30%. Można przyjąć więc mniej wiecej 21% gorszy wynik od Q4 na Steamie (czyli zamiast 25 mln zł z Q4 mieliśmy niecałe 20 mln zł).
Na konsolach patrząc na achievmenty było o ok. 17 procent lepiej niż w Q4 co by dawało w Q1 aż 22,8 mln. Trochę nie chce mi się w to wierzyć gdyż w sumie byłoby to ok. 42,5 mln EBIT za Q1. Z tymi achievmentami wciąż mam problem (za mało pełnych danych - tylko 3 kwartały). Wcześniej szacowałem najpierw tak ostrożnie wynik EBIT w okolicach 28-30 mln zł, potem po wynikach z Q4 podniosłem swoją prognozę do 35 mln zł i przy niej na razie raczej pozostanę (choć gdyby brać pod uwagę wtedy też achievmenty wyszłoby 39 mln zł). Te dzisiejsze 42 mln zł proszę traktować tylko i wyłacznie jako CIEKAWOSTKĘ statystyczną.
Podsumowując Q1 był gorszy od Q4 ale lepszy od tego który mieliśmy rok temu (mój ogólny prognozowany przedział jest ogromny 28-42 mln zł), czyli wskaźnik C/ZO ponownie nieco spadnie. Wyniki już niedługo więc zobaczymy jak to wyszło. Nie jest łatwo analizować tyle gier (w sumie ok. 340) na różnych rynkach ale jakoś trzeba próbować.
Pozdrawiam LT :)