Dnia 2018-03-19 o godz. 13:51 ~Agnieszka napisał(a):
> Mam obligacje FUTURIS B7 ,których termin wykupu minął na początku marca .Oczywiście nie wyplacili za ostatnie 3 okresy odsetkowe.Może warto by złożyć pozew zbiorowy przeciwko spółce?Zawsze wyjdzie taniej a w grupie siła.Tak czy tak postanowiłam im nie odpuszczać chociażby dla zasady .Zastanawiałam się też czy można to załatwić przez e-sąd.,zawsze było by taniej. Co Wy na to?
przez e-Sąd nic nie załatwisz. Miałem tam złożony pozew z tytułu nie spłaconych obligacji serii O. e-Sąd po rozpoznaniu sprawy skierował do Sądu Okręgowego z uwagi na konieczność dostarczenia dowodów. W Sądzie Okręgowym dostałem wyrok uznający moje roszczenia, sprawę dostał komornik i po pół roku umorzył postępowanie z powodu nieściągalności długu.
Dalsze kroki jakie można zrobić?
- zgłosić się jako poszkodowany do Wydziału Gospodarczego KSP na Wolskiej który prowadzi postępowanie karne w kierunku art. 286 § 1 kk w temacie całej grupy PCH. To już zrobiłem, samo śledztwo potrwa pewnie ze dwa lata. Jeśli wogóle dojdzie do jakiegokolwiek procesu można wtedy wystąpić jako oskarżyciel posiłkowy.
- spróbować złożyć pozew cywilny przeciw członkom Zarządu. Tu też droga długa i nie pewna. Jeśli ktoś ma pomysł na tą ścieżkę proszę o kontakt jan.mis.1950@wp.pl