Witam wszystkich. Dawno się nie odzywałem. Wrócę do pamiętnych czasów kiedy to okazało się, że Opera ma poniżej 5% głosów na WZA. Należy prześledzić od tamtego czasu ile akcji zostało sprzedanych przez Zarząd i RN. Myślę, że ciekawe wnioski będzie można wysunąć. Otóz jak się tylko dowiedziałem, że zarząd zarekomendował 1gr dywidendy bardzo się ucieszyłem. A dlaczego? Jak zerkniemy w prospekt emisyjny jest tam napisane, że strategia na lata 2007-2010 zakłada brak dywidendy. A kto ją lubi? Nawet 1gr jest dobtym sygnałem. Kiedy zaczyna się pojawiać dywidenda w spólkach? W czasie kiedy projekty inwestycyjne przynoszą zyski, nie potrzeba kłaść większych nacisków na rozwój produktów i zodbywanie rynku. Wtedy wówczas z wygenerowanej nadwyżki można wypłacić dywidendę. W oopnach doszła jeszcze nowa polityka dywidendowa. Fachowa zwie się ona polityką dywidend rezydualnych. A kto ją lubi? A no właśnie to jest kluczowe pytanie. Pamiętamy ile było informacji o dofinansowaniach, przejęciu, wyniki itp. Oznacza to, że to jest spółka fundamentalna i rynek ją widział. Tylko kiedy urośnie? Wtedy kiedy siądzie nam drobnych "psycha". Wszystkie tranzakcje były umowione. A dlaczego osoby związane ze spółką sprzedawały? Odpowiedź jest prosta, trzeba zoabczyć sobie cały arkusz zleceń sprzedaży i ocenić jak wyglądała podaż przez ten czas oraz jaki był ff spółki, a także jesgo wartość. Zobaczmy w jakim trendzie horyzontalnym poruszał się papier, a jak on wygląda teraz. Sama klasyka AT Murph'ego. Rynek wynagradza tylko cierpliwych, a ilu znas odpadło po drodze, bo każdy myślał, że to tylko krótkie wybicie.
Nie jest to rekomendacja w myśl odpowiednich przepisów, ani jaka kolwiek zachęta do kupna czy sprzedaży akcji spółki Oponeo.pl S.A.