Forum Waluty

Re: funt ponizej 4 zl?

Witam

Na początek - wykrzykniki niepotrzebne:)

Co do 4 zl za funta - nie jest jakąś specjalną barierą, nawet psychologiczną, ponieważ handel na GBPPLN odbywa się poprzez krzyżowe kwotowanie USDPLN i GBPUSD; więc tak - jak najbardziej zejście poniżej 4 jest możliwe, mamy system płynnych kursów walutowych, więc jeśli tylko będzie popyt...

Co do wypowiedzi byłej minister - troszkę chyba się zapędziła, o cenie decyduje popyt i podaż, a to, że zmiany kursów nie odzwierciadlają relatywnych zmian fundamentów wiadomym jest nie od dziś - jest to po prostu niemożliwe

Czy ktoś z Państwa jest w stanie udowodnić, że adekwatny kurs GBPPLN to 5 czy 6 a nie powiedzmy 3? Jeśli tak, z chęcią poznam dowód - wszystkie rynki mają tendencję do "przestrzelania"- tym bardziej walutowe, gdzie tak trudno wyznaczyć jest cenę równowagi

Według mnie dopóki w polskiej gospodarce nie wydarzy się naprawdę nic złego (przez co rozumiem spadek tempa wzrostu poniżej 3%, wzrost deficytu na rach. bieżącym do poziomów dwucyfrowych, skok deficytu budżetowego itp) zaś EURUSD pozostanie w długookresowym trendziue wzrostowym, trudno będzie znaleść inwestorów, którzy na poważnie zagrają przeciwko trendowi na złotym

pozdrawiam

Dnia 2008-07-07 o godz. 12:34 krzykos2002 napisał(a):
> witam!! mam pytanie odnoscnie brytyjskiej waluty!!czy
> mozliwe jest zejscie ponizej 4 zl ????nie wydaje sie Panu
> ze polska zlotowka jest stucznie napomowana i bije kazdego
> dnia nowe rekordy!jak dla mnie nie ma tu logiki bo
> porownuja gospodarke Anglii do Polski to wedlug mnie
> jestesmy troche do tyłu!jednak forex zadzi sie chyba innymi
> kwestiami!!nawet sama czlonkini RPP zauwazyla ze Zloty jest
> za silny!dziekuje za odpowiedz
  • funt ponizej 4 zl? Autor: krzykos2002
  • Re: funt ponizej 4 zl? Autor: przemekxtrade